Sëmundje kronike rrezatimi, simptomat klinike, prognoza


Sëmundje kronike rrezatimi zhvillohet kur doza e rrezatimit gjatë një dite në dhjetor të vitit 0005 dhe akumulimin e një periudhe relativisht të shkurtër kohe doza totale e rrezatimit tejkalon një rrezatim gama gjithsej 15 dhjetor.

Klinikisht, sëmundje kronike rrezatimi manifestohet në varësi të radiosensitivity indeve dhe ekspozimit preferuar shtrojë. Në veçanti, veprimi i jodit radioaktiv dhe zhvillimin hypofunction mosfunksionim tiroide; fosfor radioaktive - anemi, radioaktive radium - anemia aplastike dhe tumoret e kockave.Në përgjithësi, ekspozimi afatgjatë të njerëzve zhvilluar gradualisht cytopenia, është ndryshueshmëri e normës së zemrës dhe presionin e gjakut me një tendencë për të hipotension ndërprerë aktivitetet e traktit digjestiv (reduktuar funksionin sekretore dhe ndryshimet enzimatike lëvizshmëri).

Në inhalimi i disa radionuclides dhe gazeve mund të zhvillojnë kancerin e mushkërive, ndërsa zbatimi i tyre në lëkurë - në këto fusha mund të dyskeratoz dhe kancerit të lëkurës.

Për sëmundje kronike rrezatimi karakterizohet nga shkatërrimi i të gjitha organeve dhe sistemeve, natyrisht gjatë undulating, një kombinim i procesit të restaurimit proceset e dëmit, të kryera duke përfshirë kapacitetet kompensuese të organizmit.


Në të vërtetë sëmundje kronike rrezatimi nuk është një kërcënim për jetën e pacientëve. Simptomet e rrezatimit kronike zakonisht nuk shëron sëmundjen progresive. Në të njëjtën kohë, shërim të plotë nuk do të ndodhë.