Kronike bajame - rëndim të simptomeve, dhe shkaqet e komplikimeve




Grykët është një sëmundje infektive e karakterizuar nga pezmatimi i formacioneve limfoide e unazë Pirogova-okolohlotochnoho Valdeyra. Në shumicën e rasteve, simptomat e grykët është inflamacion dhe, rrjedhimisht, rritjen bajamet.
Pothuajse të gjithë ata që nuk e ka hequr bajamet Palatine (në mënyrë të foluri të përbashkët - bajamet) mund të zbulojë veten në simptomat e grykët kronike. Kjo situatë rrjedh nga fakti se microflora okolohlotochnoho unaza, kryerjen e funksioneve buffering në inflamacion të vazhdueshme të intensitetit të ndryshme.


Diagnoza e hershme e simptomat e grykët, duke marrë masa parandaluese dhe profilaktike, trajtimi i duhur i acarimin e sëmundjes dhe për të shmangur komplikime të rënda.
Dhimbje të vazhdueshme dhe inflamim në nasopharynx shpesh shkaktojnë ankth në shumicën e pacientëve. Sëmundjet e tilla janë të zakonshme si miliona njerëz, sidomos në sezonin e ftohtë. Procedurat profilaktike dhe terapeutike që ndihmojnë për të përballuar me këto simptoma të zakonshme të grykët kronike të njohura gjerësisht. Antiseptics saktë dhe me kohë e pritjes, ujitjes hundës, gargling në gjendje për të parandaluar këto acarimin e grykët kronike të njohur si anginë ose absces paratonsillar. Megjithatë, çdo dyshim për progresin e sëmundjes ose simptomave atipike e parë të zhvilluar acarimin kërkojnë rekurs të menjëhershme për ekspertët. Koha nuk është diagnostikuar simptomat grykët ose acarimin paraqesin një kërcënim serioz për shëndetin e njeriut dhe mund të çojë në shumë komplikacione të rënda.

Simptomat
Simptomet kryesore të grykët kronike studiuar mirë dhe përshkruar. Këto përfshijnë: dhimbje të vazhdueshme të fytit (nga të moderuar të shumë të rënda), ënjtje në hundës, fytit reagim inflamator të lëngjeve të ftohta dhe ushqimeve, trup të ulët të keq ethe (nuk zvogëlohet me kalimin e kohës ngritur paksa temperatura 37-38?), Dobësi , lodhje. Të gjitha këto manifestime në të shumtën e rasteve janë simptomat e grykët.
Së bashku me këtë mund të shkaktojë dhimbje dhe dhimbje tërhequr në gju dhe dore në rajon çapokor, në disa raste, shortness mundshëm të frymëmarrje. Këto simptome tregojnë një përkeqësimin duke filluar nga grykët kronike dhe kërkojnë shqyrtim të menjëhershëm mjekësor. Në rast të shkeljeve të sistemit kardiovaskular, përkeqësimi i gjakut dhe urinës teste zakonisht kërkojnë trajtim në spital.

Kur ndonjë nga simptomat e mësipërme është e rekomandueshme që të konsultohet një procedurave parandaluese ose terapeutike otolaringolog dhe të përshtatshme.
Rëndim i grykët kronike
Mungesa e masave parandaluese dhe trajtimin e duhur për rëndim kronike grykët çon në sëmundje të ndryshme. Më e zakonshme është acarimin anginë e grykët (grykët akute) dhe paratonsillar (okolomyndalykovыy) abscesit.
Pectoris karakterizohet nga temperaturat e larta (38-40? Dhe mbi të), dhimbje të moderuar ose të rënda në fyt, dhimbje koke, dobësi e përgjithshme. Shpesh ka një dhimbje dhe dhimbje të forta në nyje dhe shpinë. Shumica e llojeve të pectoris është e karakterizuar nga nyjet limfatike zgjeruar të vendosura nën nofullën e poshtme. Nyjet limfatike janë të dhimbshme në prekje. Sëmundja shoqërohet shpesh nga dridhura dhe temperaturë. Me trajtimin e duhur të fazës akute zgjat dy deri në shtatë ditë. Rehabilitimi i plotë kërkon një kohë të gjatë dhe vëzhgim të vazhdueshëm mjekësor.

Abscesi Paratonsillar fillimisht simptoma të ngjashme me anginë. Ka të moderuar ose të rënda dhimbje të fytit, djegie ose ashpër, temperatura rritet në 38-40?. Shteti shoqëruar me dhimbje koke, dobësi, dhemb joints, ethe dhe ngrohjes. Gjatë ditëve të ardhshme është rritur në masë të madhe ënjtje të fytit, gëlltitjes së vështirë. Në mënyrë tipike, zhvillimi paratonzyllyarnoho abscesit të çon në një pamundësisë të plotë të hahet ose pijshëm dhe lodhje të përgjithshme. Një tipar karakteristik i sëmundjes mund të jetë një situatë ku pacienti nuk është në gjendje për të hapur gojën e saj. Shkaku i kësaj sëmundjeje është abscesi i njëanshëm, i shoqëruar nga kalbëzuar bollshme në shije të butë. Shumica e këtyre rasteve kërkojnë trajtim në spital.

Shkaqet e grykët kronike dhe komplikime
Inflamacion i bajamet (rrjet formacioneve limfoid okolohlotochnoho) është një reagim mbrojtës për efektin e ndonjë sëmundje që shkaktojnë agjentët tilla si viruset dhe bakteret. Bajamet si pjesë e sistemit imunitar të trupit të njeriut kryejnë funksionin tampon, parandalimin depërtimin përmes patogjeneve huaja nasopharynx. Si një linjë e parë e mekanizmit mbrojtës, këto formacione limfoide marrë funksionin themelor filtrim. Rezultati është një akumulim i detyruar të baktereve dhe mikroorganizmave tjerë në bajamet, të cilat, nga ana tjetër, shpesh çon në shfaqjen dhe zhvillimin e vatrave të infeksionit në rrjet indet okolohlotochnoho.

Në njerëz, ka 6 bajame (dy Palatine, faringut një dhe dy tub dhe një gjuhësore), secila prej të cilave është një lloj tampon nasopharynx. Ekspozimi kronik të agjentëve të dëmshme në mungesë të masave parandaluese zakonisht çon për të ngadalësuar zhvillimin e inflamacionit në bajamet. Nga ana tjetër, zgjatur inflamacion që çon në përçarje të mekanizmave imune. Rezultati i çrregullimeve të tilla në njerëzit janë një shumëllojshmëri të reaksioneve alergjike. Kështu, grykët kronike është sëmundje infektive dhe alergjike. Mungesa e masave parandaluese vetë gjatë pa mbikëqyrje mjekësore në shumicën e rasteve çon në komplikacione të rënda.

Këto komplikimet janë acarimin shpeshta në formën e një fytit, të cilat mund të përsëritet deri në 6 herë në vit. Format e rënda paratonzyllyarnoho absces si një komplikacion i grykët kronike dhe paraqesin një rrezik serioz për shëndetin e njeriut. Gjatë hulumtimeve klinike zbuluar më shumë se 40 sëmundje metatonzyllyarnыh. Nuk ka një lidhje të drejtpërdrejtë me inflamacion i bajamet, këto sëmundje nga mekanizmat jonormale imunitare të ndikojë në organe të ndryshme. Më e zakonshme e këtyre komplikime janë sëmundjet reumatike të tilla si artriti reumatoid, endokardit, glomerulonefriti. Këto sëmundje janë të shoqëruar me lezione të nyjeve, valvulave të zemrës dhe veshkat. Nuk shihet gjithmonë një lidhje të drejtpërdrejtë sëmundjet reumatike me grykët kronike, por raste të tilla janë të shumta.

Masat parandaluese për grykët kronike
Parandalimi i grykët në përgjithësi nuk janë të ndryshme nga shumicë parandalimin e ftohjet. Është e rekomanduar për të udhëhequr një jetë të shëndetshme, për të marrë masa për të forcuar sistemin imunitar. Veçanërisht e dobishme është forcim dhe ushtrim të moderuar. Kryesisht e rëndësishme për të shmangur ekspozimin dhe kontakt me pacientët infektive.
Në të njëjtën kohë, shfaqja e simptomat e para të grykët duhet menjëherë të marrin përgatitjet e duhura antiseptik, lëng për gargarë rregullisht dhe marrin mjekim ujitjes hundës. Efektet pozitive janë edhe bazë pacient i jashtëm bajamet larëse periodike.

Procedurat kohë parandaluese të kryera nuk do të zhvillojnë xhepat e infeksionit dhe të ndaluar procesin inflamator. Kujdes studiuar simptomat e grykët kronike mund të kontrollojë të sëmundjes, për të parandaluar zhvillimin e acarimin dhe komplikime metatonzyllyarnыh.