I poshtër


I poshtër (Sinonim skorbut, lat Scorbutus.) - Një sëmundje e shkaktuar nga një mungesë akute të vitaminës C (acidi Askorbik). Mungesa e vitaminës C çon në përçarje të sintezën e kolagjenit, ind lidhës humb fuqinë e saj.
Simptomat - dobësi, lodhje, dobësimi i tonin e muskujve, dhimbje në mollaqe reumatoid dhe gjymtyrët (veçanërisht të ulët), loosening dhe humbja e dhëmbëve; brishtësia e enëve të gjakut që çojnë në gjakderdhje mishrat, gjakderdhje në një njolla të kuqe të errëta në lëkurë.


Trajtimi dhe parandalimi - disponueshmërinë normal i vitaminës C.