Si për të trajtuar veshkave në diabet


Diabeti ka shumë komplikime. Një prej tyre është dëmtimi i veshkave, e cila është e lidhur me dëmtimin e veshkave enëve të gjakut e vogël. Nëse nuk trajtohet, mund të çojë në dështim kronike renale. Si për të trajtuar veshkave në diabet dhe si t'i trajtojnë ato?
Përafërsisht një e treta e pacientëve me diabet të zhvilluar komplikime në mënyrë të pashmangshme, më serioze të cilat janë:
• sëmundje të syrit (retinopathy);
• lezione të nervave periferike (nevropati);
• dëmtimin e veshkave (nefropati).
Këto komplikime të lidhura me dëmtimin e enëve të vogla të gjakut (mikroangiopati) dhe shpesh të kombinuara së bashku. Prandaj, në pacientët me nephropathy diabetik gjithashtu shpesh vërejtur shenja të sistemit nervor periferik dhe sytë.Dëmtimi i veshkave
Në qoftë se nje pacienti qe vuan diabet për 30 vjet, nuk ka shenja të dukshme të nephropathy, dëmtimi i veshkave në maloyyazytsirno ardhmen. Megjithatë, incidenca e diabetit rritet me moshën, dhe popullsia po plaket gradualisht. Së bashku me përparimet në mjekësi çojë në faktin se një numër në rritje i pacientëve me diabet "vdesin" për zhvillimin e komplikimeve veshkave. Rreth 30 vjet më parë, në pacientët të cilët janë në dializë, vetëm 5% vuajtur nga diabeti, tani numri i tyre është rritur në 30-40%. Për më tepër, diabeti është shkaku kryesor për hemodializë. Megjithatë, zbulimin e hershëm dhe trajtimi i hershëm iniciativës progresion të shpejtë të sëmundjes së veshkave mund të parandalohet.


Ndryshimet në veshka në diabet
Nefropati në shumicën e rasteve zhvillohet si rezultat i dëmtimit të veshkave enëve të gjakut të vogla. Diabeti, sidomos shoqëruar nga hipertensioni shkakton ndryshimet e mëposhtme në veshka:
• hyalinosis dhe trashje e mureve të enëve të gjakut të vogla (arteriolat) që janë të përfshirë në rregullimin e presionit në glomeruli, të kryejë funksionin e filtrimit;
• Përhapja e tepruar e llojeve të caktuara të qelizave;
• rritjen e prodhimit te nje proteine ​​duke këtyre qelizave;
• trashje e mureve kapilar;

• në fazat e mëvonshme - nënshkrimin e pjesshme ose totale dhe sklerozë glomerular.
Me kursin afatgjatë të këtyre ndryshimeve të çojë në mosfunksionim të rëndësishme veshkave, dhe shumë prej tyre nuk e di se si për të trajtuar veshkave në diabet. Në fazat e hershme të diabetik hypertrophy nefropati veshkave vëzhguara duke rritur madhësinë e glomeruli. Në këtë fazë, treguesit e funksionit renal mund të rritet. Në filtrimit nephron është rritur, duke rezultuar në një vëllim më të madh të urinës së prodhuar. Me kalimin e kohës, zhvillimi ndryshimet strukturore në indet e veshkave, duke çuar në rënie funksion.


Humbja e proteinave
Në sim diabetit të sheqerit insulinë të varur me një debutimin e hershme të shenjave të para të dëmtimit të veshkave zakonisht shfaqen 15 vjet pas diagnozës. Simptomë e hershme është shfaqja e proteinave në urinë, e cila normalisht nuk depërtojnë përmes glomeruli. Në këtë fazë, treguesit e funksionit të veshkave shpesh korrespondojnë me normë. Në fillim urinës excreted sasi të vogla të një lloj të caktuar të proteinave albumin. Kjo fazë është quajtur mikroalbuminuria. Pas disa viteve sasinë e proteinave në urinë rritet ndjeshëm. Metoda e përdorur më shumë prej zbulimin e sëmundjeve të veshkave në pacientët me diabet është për përcaktimin e nivelit të proteinës në urinës. Kjo analizë tani mund të bëhet duke përdorur sisteme të veçanta të testimit ose duke mbledhur urinë për orë për të zbuluar edhe një rritje të lehtë të këtij treguesi. Diabetikët urinalysis rregullisht në ekzaminimet standarde parandaluese.


Studime të tjera
Nëse diagnoza e nephropathy diabetik është pa dyshim shumë më tepër testimi nuk është e nevojshme, si dhe paqartësia se për të trajtuar veshkave në diabet. Ndryshime karakteristike në veshka zbuluar nga ekzaminimi mikroskopik i biopsi, por kjo nuk është e detyrueshme për të konfirmuar diagnozën. Në një rrymë tipike klinike normalisht ka dyshime në lidhje me natyrën e funksionit të veshkave në pacientët me diabet.

Identifikimi i sëmundjeve të lidhura

Për shkak të nephropathy diabetik zakonisht kryhet kërkim klinike për sëmundjet që lidhen, shtrohet pyetja: se si të trajtojnë veshkave në diabet. Në pacientët me diabet patologji të sistemit nervor periferik mund të çojë në fshikëz ngathtësi, duke sjellë bëhet i butë dhe zbrazur keq. Pacient duke pasur simptomat e mosmbajtjeje urinare, urinim i pavullnetshëm nate dhe infeksion i traktit urinar. Ultratinguj scan ose intravenoz ndihmë urography identifikojë këtë patologji. Pacientët me diabet janë në rrezik për infeksione bakteriale që mund të jetë i komplikuar nga formimi i abscese veshkave. Gjithashtu ata kanë një tendencë për ndarje papillae i veshkave (në krye piramidat veshkave, të cilat mund të çojë në bllokimin e uretër dhe hydronephrosis (zgjerimin e pelvisit veshkave) ose pyonephrosis (infeksionit veshkave). Në diagnozën e këtyre kushteve ndihmon me ultratinguj dhe CT scan e veshkat. Në pacientët me diabet mund të tregojnë sëmundje të tjera të veshkave.


Hetimet shtesë për praninë e prezantimit atipike klinike, të cilat mund të përfshijnë:
• Mungesa e retinopatisë;
• gjak në urinë;
• Fillimi i hershëm i proteinuria masive, në kontrast me rritjen graduale të proteinave në urinë;
• Dështimi i papritur akute renale.
Në këto raste kërkon biopsi e veshkave nën anestezi lokale për të identifikuar sëmundjet jo-diabetik që kërkojnë trajtim të veçantë.