A është e vërtetë se sëmundje tiroide ndikon shëndetshëm mendërisht


Në mesin e inflamacionit gjëndrës tiroide (thyroiditis), duke përfshirë autoimune (p.sh., Hashimoto goiter), tumoret e ndryshme zoby. Pothuajse të gjithë prej tyre janë shoqëruar me ndryshime në nivelin e hormoneve tiroide. Nivelet Ndryshimi hormoneve të veprimtarisë në varësi të fazën e sëmundjes. Nga të varet jo vetëm plastike tiroide dhe metabolizmin e energjisë në trup, por edhe gjendjen e sistemit nervor, duke përfshirë edhe funksione të larta cortical: kujtesa, të menduarit, do të dhe emocionet. Çdo variacione në këtë fushë të ndikojë në nivelin e tensionit nervor dhe intensiteti i proceseve mendore të pacientëve. Me një deklaratë për rritje të hormoneve në gjakun e një shteti të hyperthyroidism. Një shkallë ekstreme të manifestimit të saj është hyperthyroidism. Sëmundje tiroide, i shoqëruar nga lirimin e hormoneve të lartë në proceset fillim manifestohet përshpejtuar mendore, rrit excitability e transmetimit nervor. duke përfshirë në lëvore cerebrale. Ajo është e lidhur edhe me përshpejtimin e metabolizmit dhe të ushqyerit strukturave cortical. Pacientët shpejt e kuptojnë më shpejt dhe më mirë të reagojnë. Ata mund të përmirësojë kujtesën dhe perceptimin vizual. Megjithatë, në fazat e mëvonshme, kur nivelet e hormoneve rrotullon, shenjat e para shfaqen pererazdrazhenyya kore. Gradualisht në rritje dështimin e adaptimit (si me ndonjë stres) dhe kapacitetin lodhje mendore. Rezultati është zhvillimi i proceseve frenues, humbja e kujtesës dhe të menduarit. Në nervozizëm aktin e parë dhe intolerancës, paaftësia për të dëgjuar bashkëbiseduesit dhe për t'iu përgjigjur në mënyrë adekuate për çdo situatë emergjente. Ka rozuyazykah proceset formalizimit. Në raste shumë të rënda simptomat mund të zhvillojë produktive sipas llojit të psikozës, sindromi maniak, psychopathy ndryshme. Mjekimi kryhet hyperfunction merkazolilom. Në të njëjtën kohë emëruar qetësimin ilaçe. Nëse keni nevojë për diagnozën dhe zgjedhjen e terapi të përfshirë neurologë apo psikiatër. Kujdesi zakonshme psikologjike të pacientëve nuk është e mjaftueshme, pasi arsyeja qëndron në çrregullime të sëmundjes tiroide. Pa pacientët e kujdesit të specializuar gjendja është përkeqësuar me shpejtësi.


Çrregullimet Phasic karakterizuara nga anomalitë siç thyroiditis apo sëmundje inflamatore. Tiroide duke kaluar përmes eutyreozu fazës (funksion normal), hyperthyroidism dhe tirotoksikozë ose hypothyroidism vjen në, me nivele shumë të ulëta të aktivitetit hormonal përmes humbjes së kancerit indeve, kryesisht follicles sintetizojnë hormonet. Hypothyroidism është e karakterizuar nga një epërsi të ndikimeve frenues të formimit reticular, e cila manifestohet klinikisht me ngadalësimin e mendimit, shpejtësinë e reagimit në rënie, lezione do. Ngadalësuar gjuhë. Kushti komplikuar ënjtje e indeve, duke përfshirë ënjtje e lëvore dhe palcë e trurit. Kjo është e rrezikshme bëhet një mungesë kongjenitale e hormoneve tiroide. Këto kushte mund të zhvillohet në sfondin e mungesës së jodit në zonat endemike në ushqimin e foshnjave dhe fëmijëve të vegjël. Që jod është e nevojshme për formimin e hormoneve tiroide, mungesa e saj çon në mangët shtete. Hypothyroidism kongjenitale pa terapi farmakologjike mund të çojë në cretinism. Ky dëm i pakthyeshëm funksionet më të larta kortikare që nuk janë të përshtatshme për korrigjim. Çrregullime të lehta funksionale, sidomos në të rriturit, ajo është më e lehtë për të trajtuar dhe të plotësoj me terapi adekuate zëvendësimi të hormoneve. Zakonisht, trajtimi është doza L-thyroxine në moshë të ndryshme. Paralele droga emëruar nootropic (Picamilon, tserebrolyzat, nootropil, bolyusы Huat) puna potentsyyruyuschye në neyrotsytov nivel qelizor dhe për të nxitur formimin e lidhjeve të reja mizhneyronalnyh. Në bazë të të gjitha fakteve të njohura është thelbësore për diagnostikimin në kohë të lezioneve tiroide. Kjo është veçanërisht e vërtetë për foshnjat vetëm që nuk mund të ankohen për refuzimin në shtetin e tij, dhe të cilat lezionet mund të jetë fatale dhe nuk lejojnë fëmijën për të zhvilluar normalisht në një personalitet të plotë. Për këtë qëllim, kontrolle parandaluese të rëndësishme të rriturit gjatë ekzaminimit klinik të sjelljes jo vetëm e diagnostifikimit ultratinguj që ju lejon të kujtoj ndryshimet në fraksionet apo kanceri isthmus, por përkufizimin e hormoneve tiroide. Fëmijët në rrezik janë edhe sondazhet rëndësishme dhe mbikëqyrjen klinike të një endokrinolog. Terapia me kohë shmang cretinism. Kështu pohimi se ndikimi sëmundje tiroide në shëndetin mendor, absolutisht e vërtetë dhe ka shumë shembuj që provojnë në praktikë të endokrinologjisë.