Çfarë ju duhet të dini në lidhje me tiroide


Gjëndër tiroide është një organ i rëndësishëm i trupit të njeriut dhe forma e tij i ngjan një flutur. Ajo përbëhet nga dy pjesë që rrethojnë trake, dhe kryen në trupin tonë një numër të madh të funksioneve të rëndësishme. Hormonet tiroide ndikojnë në metabolizmin, qarkullimin e gjakut, rritjen dhe gjendjen mendore. Miliona njerëz në mbarë botën vuajnë nga parregullsi të caktuara në punën e tij. Shkaqet e këtyre çrregullimeve mund të jenë shumë të ndryshme. Një nga sëmundjet më të zakonshme të gjëndrës tiroide, për shembull, goiter (ose Stroma). Shpesh çrregullime të tilla manifestohen me simptoma të jashtëm të tilla si djersitje, takikardi, humbje peshe apo, anasjelltas, lodhje dhe rritjen e peshës. Ndonjëherë, sidomos në fillim të sëmundjes, problemet tiroide mund të mos ketë ndonjë manifestim të jashtëm. Në këtë artikull ju do të gjeni përgjigje për 10 pyetjet më të zakonshme rreth gjëndrës tiroide (sch.zh. shkurtuar)


1. Sa shpesh ndodhin sch.zh. sëmundje?
Goiter, apo zgjerimi i gjëndrës tiroide janë relativisht të zakonshme. Kjo sëmundje është në shumicën e rasteve nuk i rrezikshëm dhe është i lidhur me futje të pamjaftueshëm jod e ushqimit. Trajtim të rëndë shëndetësore është e nevojshme vetëm në raste të rralla. Të gjitha sëmundjet e tjera tiroide janë shumë të rralla. Përjashtime mund të shërbejë rajone me sfond të lartë radioaktive. Në këto zona të kancerit tiroide ndodh shumë më shpesh se zakonisht.


2. Si funksionon sch.zh.?
Gjëndër tiroide prodhon dy personi kryesor që rregullon hormonet e metabolizmit: triiodothyronine (T3) dhe thyroxine (T4), i cili me gjakun e përhapur në të gjithë trupin. Për sintezën e hormoneve dhe proteina jodit esenciale që trupi ynë merr nga ushqimi. Me jod pamjaftueshme në tiroide trupi rritet gjëndër në vëllim, duke krijuar një shkakton strumë.
Një hormon që sintetizohet në gjëndrën tiroide, i quajtur calcitonin. Ky hormon rregullon kalcium në trup.

3. Çfarë ndodh si rezultat i mosfunksionim sch.zh.?
Ka dy gjendje patologjike në tiroide, duke çuar në rezultate mjaft të ndryshme. Nëse gjëndër tiroide prodhon shumë hormone, thonë hyperfunction saj. Nëse hormon shumë pak është e sintetizuar, ekziston një hypofunction. Simptomat mund të jenë nervozizmi hyperfunction, përqendrimi dëmtuar, gjumë, rrit djersitje dhe takikardi. E kundërta është simptoma që tregojnë Hypothyroidism tiroide, ndjenja të ftohtë, lodhje dhe depresioni.

4. Çfarë është përqendrimi i hormoneve në gjak është konsideruar normale?
Përqendrimi i T3 dhe T4 të hormoneve në masë të madhe mund të ndryshojnë në varësi të moshës, gjinisë dhe gjendjes së jetës. Për shembull, për gratë e reja është normale nëse përqendrimi i hormoneve është në kufirin e sipërm të normale për të moshuarit, në të kundërt, është konsideruar hypofunction normale të lehta. Norma T3 eshte 052-205 mg / l normë T4 - 43-111 mg / l.
Shumë shpesh, së bashku me mjekun e hormoneve tiroide përshkruan TSN përcaktuar përqendrimin e hormoneve të prodhuara në gjëndrra e hipofizës dhe rregullon sintezën e hormoneve tiroide. Kjo bën të mundur për të përcaktuar me saktësi rrënjët e shkeljeve. Për TSN konsiderohet përqendrim normal shtrirë në varg 027-42 mkod / ml

5. Çfarë sëmundje sch.zh. më të zakonshme?
Hypo - ose hyperthyroidism janë manifestime të jashtme të natyrave të ndryshme të sëmundjes tiroide ose gjëndrra e hipofizës. Në raste të rralla, hypofunction tiroide është e lindur, ajo shpesh mund të shkaktohet nga tiroide dëmtimin e indeve për shkak të inflamacion. Në lidhje me këtë vlen të përmendet sëmundje Hashimoto-së - avtoymmunnoe sëmundja manifestohet nga inflamacion kronik i gjëndrës tiroide. Një tjetër shkak i hypothyroidism mund të jetë myxedema. Kjo sëmundje është më shumë i zakonshëm në gratë në moshën e rritur dhe është e shoqëruar nga shumë procese metabolike në trup.

Hyperfunction në 95% të lëndëve shkaktohet nga sëmundja Graves. Kjo antitrupa sintetizohet në trup që të çojnë në sintezë rritje të hormoneve T3 dhe T4.
Përveç këtyre sëmundjeve gjithashtu ndodh kancer tiroide, shkaqet e të cilit nuk kanë eksploruar plotësisht. Të dukshme në këtë drejtim është roli negativ i X-ray dhe rrezatimit radioaktiv.
6. Cilat sëmundje manifestohet sch.zh.?
Goiter dukshme në qafë mund të jetë një manifestim i jashtëm i sëmundjes tiroide, por duket se vetëm në disa sëmundje, duke përfshirë sëmundjes Graves apo goiter endemike. Simptoma të tilla si pagjumësi, rritjen e djersitje, takikardi, humbje peshe apo shtim në peshë, neobyasnymaya, letargji, të qenët i përgjumur, lodhje mund të tregojë një mosfunksionim të gjëndrës tiroide, por kjo nuk është rreptësisht specifik për tiroide dhe mund të jetë për shkak të të tjera sëmundjet. Prandaj, diagnoza përfundimtare duhet gjithmonë të kërkoni endokrinolog, i bazuar në një ekzaminim të plotë të gjëndrës tiroide dhe verifikimin e funksionimit të saj.

7. Cilat janë trajtimet e tanishme janë në dispozicion?
Sot, pothuajse të gjitha sëmundje tiroide mund të trajtohen me sukses. Është shumë e rëndësishme që të mbështeten në një diagnozë të saktë, si dhe procedurat terapeutike varen nga sëmundje të veçantë. Pacientët me hypofunction tiroide mund, për shembull, ndihmojnë thyroxine sintetike hormon (T4) është në dispozicion në tableta. Hyperfunction shpesh trajtohet duke përdorur thyreostatics që shtypin prodhimin e hormoneve T3 dhe T4. Nëse trajtimi me ilaçe nuk sjell efektin e dëshiruar, duke përdorur trajtimin radioaktive jodit apo përdorur për kirurgji.

8. Si justifikuar parandaluese sch.zh. inspektimit?
Sëmundje tiroide shpesh trashëguar. Prandaj, nëse një familje e njohur tashmë rastet e sëmundjeve të tilla, kjo ka kuptim për të kaluar inspektimit rutinë. Një specialist me përvojë duke përdorur pulpatsyy mund të përcaktojë madhësinë dhe gjendjen e tiroide. Përveç kësaj, mjeku juaj mund të përshkruajnë një diagnozë me ultratinguj, ose për të përcaktuar përqendrimin e hormoneve në gjak TSN.
9. Si mund të parandalojë disa sëmundje sch.zh.?
Një faktor i rëndësishëm në parandalimin e sëmundjes tiroide është një sasi të mjaftueshme të jodit në ushqim. Shkalla e përditshme të jodit për njerëzit varet nga shumë faktorë, të tilla si të tilla si mosha dhe pastërtinë e mjedisit. Futje e rekomanduar ditore e jodit për të rriturit është 200 mikrogramë në ditë. Në jodizuar burim jodit kripë për trupin mund të shërbejë ushqime të tilla si buka, qumështi dhe produktet e qumështit, dhe peshku dhe prodhimet e detit. Duhet të theksohet, dhe efekte tejet negative të pirjes së duhanit. Në cigare tymi cyanide bllokuar jod në qelizat tiroide. Për shkak të kësaj zakon i keq mirë vidyazykatysya gjithë, pa pritur për shfaqjen e problemeve shëndetësore.

10. A mund jod tepërt të bëhet një problem për trupin?
Get jod tepërt nga ushqimi është pothuajse e pamundur. Kujdes duhet të ushtrohet në përdorimin e barnave të caktuara që përmbajnë sasi të mëdha të jodit. Një tiroide shëndetshme është në gjendje për të përballuar me rritjen afatshkurtër në numrin e jodit hyn në trup, e cila nuk është një rast i hyperfunction. Me sintezë rritje të hormoneve edhe rritje afat-shkurtër në përqendrimin e jodit në trup mund të jenë të rrezikshme për jetën.

Burimi: medlabnews.ru