Çfarë e bën të tillë një paralizë të tmerrshme gjumë


Paramendoni zgjohen ju papritur të zbuloni se ju nuk mund të lëvizin. Errësira rreth jush, por ju jeni të sigurt për të ndjehen praninë e dikujt jashtë dhomës, e cila ishte ngjitur me shtrat - ose ndoshta ulur në gjoksin tuaj që ju bën të marrë frymë në thellë.
Ky fenomen i çuditshëm i njohur si paralizë gjumë. Dhe një studim i ri ka treguar se kuptuar shkaqet e asaj që po ndodh, duke ndihmuar njerëzit të ndihen më mirë pas një episod të paralizë gjumë. Nga ana tjetër, njerëzit që besojnë se paralizë gjumë të shkaktuara nga shkaqe të mbinatyrshme, të ndjehen më të ngazëllyer.


Sleep paralizë ndodh kur truri pas bie në gjumë dhe trupi fillojnë të veprojnë në mënyra të ndryshme. Gjatë fazës së lëvizjes sy të shpejtë (REM), shpesh kanë ëndrra, por me muskujt janë të relaksuar - në prag të paralizës - ndoshta për të parandaluar lëvizjen, duke përsëritur ato ëndërr njeri. Studiuesit zbuluan se në shtetin e "paraliza e muskujve të korrespondojnë me dy kimikatet e prodhuara nga truri - glycine dhe GABA (gama-aminobutyric acid).
Sipas statistikave, numri i njerëzve që përjetojnë paralizë gjumë ndryshon 5-60%, më shumë gjasa për shkak të dallimeve në metoda të studimit. Disa njerëz përjetojnë paralizë gjumë shpesh, ndërsa të tjerët të zgjoheni, ndjenja paralizuar, vetëm një herë ose dy herë në jetën e tyre. Lajm i mirë është se paraliza gjumë, në fund të fundit, është konsideruar i parrezikshëm.
Nata e Frika


Shërohen vetëdije të plotë para se trupi të hequr qafe të gjendjes së tij të paralizuar mund të jetë përvojë frikësuese, si njerëzit e kuptojnë se ata nuk mund të lëvizin ose të flasin. Shpesh episode të tilla janë të shoqëruara me halucinacione dhe një ndjenjë e asfiksi. Manifestimet e tilla e paralizë gjumë, yyazytsirno, dha të rritet në mitet dhe ynkubah Succubus - demonëve që sulmojnë njerëzit flenë (dhe nganjëherë të angazhuar në seks me ta). Njerëzit gjithashtu mund të ndjehen praninë pranë tyre apo diçka keq besojnë se ata janë gati të vdesin. Disa episode të paralizë gjumë i shoqëruar nga një ndjenjë e në rënie, not, apo ndarja nga trupit të vet.

Këta njerëz të japë ndjesi shqisore më shumë ankth se paralizë gjumë vetë.
Hulumtuesit James Chaney dhe Gordon Pennykuk Universitetin e Waterloo në Kanada anketuar 293 të njeriut, kryesisht gra, e paralizë gjumë përvojë. Ekipi gjeti se njerëzit mendonin shkallën më të madhe të stresit dhe ankthit, pasi episode të shoqëruara me halucinacione dhe një ndjenjë e kërcënimit. Në raste të tilla, njerëzit supozohet ndikim mbi forcat e mbinatyrshme që shkaktuan këtë gjendje.


Njohuri eliminon frikënNjerëzit me një mendje analitike ishin më pak gjasa për të mbajtur paralele të tillë të mbinatyrshme, dhe me më pak stres yyazytsirnistyu ndjeu pas një episod të paralizë gjumë. Studimi nuk mund të krijojë një shkakun dhe efektin e këtij fakti. Por studiuesit sugjerojnë se të menduarit analitik ju lejon të kërkoni shkaqet natyrore të asaj që po ndodh, dhe besoni shpjegim shkencor për gjendjen e tij. Dhe njerëzit e përdorur për të besojnë përvojat intuitiv kanë më shumë gjasa për të trajtuar episodet e paralizë gjumë si një manifestim i forcave të mbinatyrshme.

Sipas studiuesve, këto rezultate të na lejojë të konkluzioneve të caktuara. Jetë i vetëdijshëm për pasojat e besimit në shkaqe të mbinatyrshme fle paralizë është e rëndësishme jo vetëm për mjekët. Njerëzit shpjegojnë kusht ndikimi i tij i forcave supernatyrale gjithashtu duhet të jenë të vetëdijshëm për këtë - kjo do të ndihmojë ata të pranojnë dhe kuptojnë faktet shkencore rreth paralizë gjumë, e cila do të lehtësojë gjendjen e këtyre pacientëve. Kjo është edhe më e rëndësishme se shumë pacientë ankohen se mjekët e tyre shpesh nuk i japim rëndësi për të përshkruar frikën e tij për pacientin, kur një person ndjen efektet e paralizë gjumë.