Çfarë është CTG


CTG (kardiotokografike) është një metodë e vlerësimit funksional të fetusit gjatë shtatzënisë dhe lindjes regjistrimit mbi bazën e normës së tij të zemrës dhe ndryshimet e tyre në varësi të kontraktimet e mitrës, të stimujve apo veprimtarisë së fetusit të jashtme.
CTG tani është një pjesë integrale e një vlerësimi të plotë të fetusit, së bashku me ultratinguj dhe Doppler. Monitorimin e aktivitetit të tilla fetusit zemër në mënyrë të konsiderueshme rrit diagnozën si gjatë shtatzënisë dhe në lindje, dhe mund të adresojnë në mënyrë efektive çështjet e taktikave racionale e makinës.


Aktiviteti i fetusit zemra regjistroi një sensor të veçantë tejzanor me një frekuencë prej 1,5-2,0 MHz, puna e të cilit është i bazuar në efektin Doppler. Kjo sensor për të forcuar murin mëparshëm barkut të grave shtatzëna në të mira tone audibility zemrës fetale, e cila të përcaktuara më parë nga stetoskop obstetrik. Sensor gjeneron një sinjal tejzanor reflektohet nga zemra fetusit perceptuar përsëri sensor. Sistemi elektronik i konverton ndryshime kardio intervale të regjistruara në mes të heartbeats individuale fetusit normë menjëhershëm të zemrës, duke numëruar numrin e rreh për minutë në kohën e studimit.

Ndryshimet në pajisjen ekran normë zemër në formën e dritës, tinguj, sinjalet dhe digjitale grafike si një grafik në një shirit letre.

Gjatë kryerjes njëkohësisht CTG regjistrimin e fetusit aktivitetit kardiak kontraktil së mitrës regjistruar një sensor, i cili është i fiksuar në mur mëparshëm barkut e grave shtatzëna në mitër.
Në pajisje moderne për CTG është një kontroll të veçantë të largët ku shtatzënë mund të pavarur të regjistrojnë lëvizjet e fetusit.

Tkurrjen e mitrës, dhe pajisja fetal lëvizje tregohet në studimit të poshtme të shiritit të letrës, në formën e një kurbë.
Kur interpretimin regjistrimin CTG dhe vlerësimin marrëdhëniet e të dhënave të fetusit duhet të kuptohet se të dhënat rezulton pasqyron, mbi të gjitha, reaktivitetin e sistemit nervor të fetusit dhe gjendjen e reagimeve të saj mbrojtëse dhe adaptive në kohën e studimit.
Ndryshimet në aktivitetin e fetusit kardiak vetëm në mënyrë indirekte tregojnë natyrën e proceseve patologjike që ndodhin në trupin e fetusit.

Ju nuk mund të vë shenjën e barazimit rezultatet e arritura në analizën e regjistrimit CTG vetëm me praninë e një shkallë të ashpërsia e mungesës oksigjenit (hipoksi) në fetus.
Këtu janë vetëm disa nga shumë shembuj të mundshme që konfirmojnë këtë pikëpamje
Hipoksi fetusi është më shpesh shkaktohet nga një rënie në shpërndarjen e oksigjenit në utero-placentar rrjedhjen e gjakut dhe mosfunksionim i placenta. Kjo përgjigje e sistemit kardiovaskular të fetusit ndodh respektivisht në praninë dhe peshën e reduktimin e ngopjes oksigjenit në gjakun e fetusit. Një shkelje e qartë e fetusit duke e gjen reflektimin e saj në CTG llogarinë përkatëse.

Në disa raste, rrjedha relativisht të shkurtër të jetë e mundur gjakut të dëmtuar në enët e kordonin e kërthizës, për shembull, për shkak të fetusit presingun kokë. Ky fenomen do të ndikojë edhe në natyrën e regjistrimit CTG, sikur duke i dhënë asaj patologjike kur, në fakt, fruta dhe nuk vuajnë. Kjo krijon një shpërdorim të rreme iluzionin e fetusit.
Si një reagim mbrojtës në fetus mund të ulet oksigjenit indet spozhyvanist dhe rrit rezistencën ndaj hipoksi. Rekord CTG kështu të jetë normale, pavarësisht nga fakti se fetusi përvojat hipoksi. Vetëm në këtë situatë është ende kompensohet.

Në kushte të ndryshme patologjike mund të zvogëlojë aftësinë e indeve të oksigjenit në perceptimin normal të përmbajtjes së tij në gjak, që nuk mund të shkaktojë reagimin e sistemit kardiovaskular të fetusit, pavarësisht nga fakti se indet fetale mungon oksigjen dhe fetusi vuan. Kjo është, një situatë e tillë është rekord normale CTG, përkundër shkeljes së fetusit.
Kështu, CTG është vetëm një metodat shtesë instrumentale e diagnozës, dhe informacione të marra nga studimi, përfaqëson vetëm një pjesë të vogël të ndryshimeve komplekse që ndodhin në nënë-placenta-fetus. Duke rezultuar në studim duke përdorur CT duhet të krahasojnë informacionin me të dhënat klinike dhe studime të tjera, si dhe dy të dhënat e ngjashme me karakteristika gati të njëjta diagnostikuese mund të jetë vlera krejt të ndryshme diagnostike për fruta të ndryshme.

Për informacion të besueshëm mbi fetusin në bazë të CTG duhet të ndiqni disa kushte
Përdorni CTG mund të jetë jo më parë se 32 javë shtatzënë. Në këtë kohë formuan marrëdhëniet në mes të aktivitetit kardiak dhe aktivitetin motor të fetusit, i cili reflekton funksionalitetin e disa prej sistemeve të saj (qendror nervor, muskulor dhe kardiovaskulare). Deri në 32 javë të shtatzënisë gjithashtu është duke u bërë veprimtaria-Pjesa tjetër cikël fetus. Kështu kohëzgjatja mesatare e shtetit aktive është 50-60 minuta, dhe zbutës - 20-30 min. Përdorimi më herët i CT nuk siguron besueshmërinë diagnostike, siç i shoqëruar nga marrja e një numri të madh të rezultateve të rreme.

I një rëndësie të madhe në vlerësimin e periudhës së fetusit ka aktivitetin e saj. Është e rëndësishme që gjatë zbatimit të CTG është regjistruar të paktën një pjesë të periudhës së veprimtarisë së fetusit, i shoqëruar nga lëvizjet e tij. Duke pasur parasysh të qetë e fetusit kërkon koha totale e regjistrimit duhet të jetë 40-60 minuta, për të minimizuar gabimin e mundshëm në vlerësimin e gjendjes funksionale të fetusit.
Regjistrimi kryhet në pozitë shtatzënë në anën e pasme, në anën e majtë apo të ulur në një pozitë të rehatshme.
Nga njëra anë, ekziston një perceptim i përmbajtjes pamjaftueshme informatat CT në diagnostikimin e çrregullimeve të fetusit, siç dëshmohet nga numri i konsiderueshëm i false positives në grup me ndryshimet patologjike në kardyotokohramme. Sipas saktësinë tjerët parashikim sapolindur kënaqshme shtetërore përkoi me rezultatet e CT në më shumë se 90%, duke treguar një metodë të lartë e kapaciteteve konfirmoj fetusin normale. Por metodë me të vërtetë informativ në masë të madhe varet se si interpretimin e të dhënave të studimit.

Kur interpretimin regjistrimin CTG identifikojnë një numër treguesish që janë karakteristika normale dhe patologjike që lejojnë për të vlerësuar gjendjen e reaktivitet e sistemit kardiovaskular të fetusit.
Në shumë raste, duke përdorur metodat e vlerësimit kompjuter CTG regjistrimin. Në veçanti, interpretimi i të dhënave duke përdorur CTG llogaritje fetusit INDEKSI - CAP. Vlera e PPD 1 dhe më pak mund të tregojë gjendjen normale të fetusit. Vlera e PPD 1 dhe 2 më sipër mund të tregojë shkeljet e mundshme të manifestimeve fillestare të fetusit. Vlera e PPD mbi 2 deri 3 për mund të shkaktohet yyazytsirnistyu shprehur çrregullime të fetusit. Vlera e PPB më shumë se 3 pikë në gjendje të mundshme kritike të fetusit. Përdorur gjerësisht indikatorëve të ndryshme të vlerësimit në shkallë CTG në pikë.

Në mesin e shkallës më të zakonshme të propozuar W.Fischer et al. (1976), E.S.Hote dhe të tjerët. (1982), dhe modifikimet e tyre të ndryshme. Ky rezultat 8-10 pikë korrespondon normale CTG; 5-7 pika është e dyshimtë dhe mund të tregojë manifestimet fillestare të shkeljeve të fetusit; 4 pikë ose më pak mund të tregojë shqetësime të konsiderueshme në të fetusit.
Megjithatë, këta tregues duhet të trajtohet me shumë kujdes dhe të diferencuara. Është e kuptueshme që konkluzioni mbi interpretimin rekordin CTG nuk është një diagnozë, por përfaqëson vetëm disa informacione shtesë së bashku me metodat e tjera kërkimore. Rezultatet e studimeve të vetme sigurojnë vetëm pamje të tërthortë të fetusit që nga momenti i studimit jo më shumë se një ditë. Për shkak të rrethanave të ndryshme karakter reaktivitet e sistemit kardiovaskular të fetusit mund të ndryshohet në një kohë të shkurtër. Shkalla e çrregullimeve reaktivitetin e sistemit kardiovaskular të fetusit jo gjithmonë mund të përkojë me peshën e shkeljes së gjendjes së tij. Rezultatet duhet të konsiderohet vetëm në lidhje me paraqitjen klinike, natyrën e shtatzënisë dhe gjetjet e metodave të tjera kërkimore, duke përfshirë ultratinguj dhe Doppler.

Megjithatë, metoda CT nuk ka contraindications dhe është absolutisht e padëmshme. Prandaj, përdorimi i CT në shtatzëni lejon për monitorimin e fetusit për një kohë të gjatë, dhe nëse është e nevojshme që ju mund të bëni atë çdo ditë, e cila në mënyrë të konsiderueshme rrit vlerën diagnostike e metodës, sidomos kur kombinohet me të dhënat nga metodat tjera diagnostike.
CTG përdorur me sukses gjatë lindjes së fëmijës, duke i lejuar fetusin për të kontrolluar dinamikën e punës dhe vlerësimin e tkurrjes së mitrës. Këto CTG lehtësuar vlerësimin e efektivitetit të trajtimit në punë dhe, shpesh, rezultatet e hulumtimit janë bazë për ndryshimin e taktikat e lindjes.

Në mënyrë ideale, lindjes çdo grua duhet të kryhet nën kontrollin e CTG. Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet lindjet e parakohshme dhe të vonuar, eksitim dhe stimulimi i punës, punës me podalik fetusit në lindje dhe pamjaftueshmërisë placentar dhe hipoksi fetusit.
Rezultatet CTG në punë do të merren parasysh në mënyrë rigoroze individuale dhe vetëm në lidhje me të dhënat klinike dhe rezultatet e studimeve të tjera të kryera para ose gjatë lindjes.