Çfarë është osteokondroza


Prapa dhimbje përjetuar të paktën një herë në jetën e tyre, secili prej nesh. Sipas statistikave, dhimbje prapa - një prej patologjive më të përhapura të shtyllës kurrizore. Dhimbje të vazhdueshme mbrapa janë të shqetësuar rreth një e treta e grave dhe një e katërta e meshkujve. Dhe më shpesh dhimbje prapa shqetësojë të moshës 54-60 vjet.

Osteokondroza quajtur sëmundje degjenerative intervertebroreve disk, e cila karakterizohet ndryshime biokimike ind vertebral. Përveç kësaj, zvogëlohet juxtaspinal tonin e muskujve dhe të komunikimit, veçanërisht nën peshë.Shkatërrimi i diskut intervertebral mund të shkaktojë sjellje të pasakta, ngarkesën e tepërt fizike në shpinë, trauma të përhershme, mungesa e ushtrimit, çrregullime metabolike. Këta faktorë çojnë në një rënie në elasticitetin e kërc, duke rezultuar në inde degjenerim intervertebral disk dhe të shkatërruar.

Ky proces përparon përkeqësimin e qarkullimit lokal që ndodh gjatë pozitë të zgjatur statike e shpinë. Më vonë, rreth disk prekur intervertebral zhvillon një proces inflamator, dhe formuan osteophytes kufitare. Kjo çon në një reduktim në distanca në mes të eshtrave, duke shkaktuar rrënjët ngjeshur nervore, bronkial nga shtyllës kurrizore dhe enët e gjakut. Kështu, një hernie intervertebral. Hernie intervertebral është një nga komplikacione të rënda që mund të rezultojë në paaftësi.


Strangulating rrënjët nervore dhe enëve të gjakut dhe të shkaktojë dhimbje akute mbrapa, i quajtur sindromi radicular. Përveç kësaj, ngjeshja e rrënjët nervore jep innervation e organeve të brendshme, duke rezultuar në ndërprerë funksionin e tyre.

Osteokondroza zhvillon më shpesh në mesit dhe të qafës së mitrës. Në shenjat e para të osteoarthritis duhet të konsultoheni me një mjek.