Si është e AIDS


Sindromi i fituar i mungesës së imunitetit është një kusht që karakterizon fazën e fundit të infektimit me HIV. Agjenti i saj dëshirore - virusi i mungesës së imunitetit njerëzor. Vaksinat dhe ilaçe kundër këtij infeksioni nuk është atje, por me zbulimin e hershëm të HIV përdorur një trajtim të veçantë që rrit gjatësinë dhe cilësinë e jetës.

Si është e HIV dhe AIDS?Për të mbrojtur veten dhe të dashurit të rëndësishme të dini se cila mënyrë transmetohet HIV, i cili shkakton AIDS-in.
Mënyrat e kontaminimit të mundshëm:

 • seksi i pambrojtur me një partner të infektuar;

 • droga përdorur shiringat dhe gjilpërat e përbashkëta;

 • gjaku dhe komponentet;

 • shtatzënisë, lindjes, gji (nëna e fëmijës);

 • kontaktoni stafin mjekësor me lëngje pacientit përmes një pushim në lëkurë (të rrezikut 03% e infeksionit).


 • Fshehur Danger
  Në raste të rralla, infeksioni me HIV të jetë e mundur përdorimin e instrumenteve jo-sterile në sallonet e bukurisë (manikyr, pedikyr), tatuazh dhe depërtues sallonet në zyrat e dhëmbëve. Rreziku i infektimit është shumë i vogël në këtë mënyrë, pasi virusi i mungesës së imunitetit në natyrë vdes brenda sekonda. Por patogjenët hepatiti, sifilis dhe sëmundjeve të tjera infektive mund të jetë në trup duke përdorur një cilësi të ulët të shërbimeve sallon.

  Mitet dhe gabime

 • Shumë kanë frikë se HIV (AIDS) është transmetuar përmes prezervativ - kjo është e vështirë infeksion i mundshëm, kontraceptiv nëse përdoret siç duhet. Kondomi duhet të veshin në fillim të marrëdhënieve seksuale dhe jo për të hequr fund, prezervativi duhet të jetë madhësia e duhur. Megjithatë, përdorimi i kondomit nuk mund të garantojë mbrojtje 100% nga infeksioni.

 • Ekziston një perceptim se AIDS transmetohet me anë të pështymës - kjo nuk është e mundur që nga përmbajtja e HIV-it në pështymë është jashtëzakonisht i vogël. Megjithatë plagë në gojë dhe pështyma grimcave në gjak ende mund të jetë shkaku i infeksionit.

 • Raste të regjistruara në vende publike njerëzve të plagosur hala me një gjak të infektuar me HIV. Rreziku i infeksionit në këtë mënyrë është jashtëzakonisht i vogël - në sipërfaqen e gjilpërës virusit të qëndrueshme një minutë. Për infeksionit duhet të hyjë në përmbajtjen e një gjilpëre në gjak, dhe një prerje të cekët të mjaftueshme.


 • Seksi i rrezikshëm
  Duhet të mbrohen jo vetëm gjatë kontaktit vaginal. Një rrezik i veçantë është i shoqëruar me seks anal, si HIV (AIDS) është transmetuar me anë të spermës dhe lëndimeve të mëdha yyazytsirnist mur i hollë e rektumit.

  Në disa raste (p.sh., nëse mukozës orale dëmtuara) HIV (AIDS) është transmetuar, kur angazhohen në seks oral - mund ta mbrojë veten duke përdorur masat mbrojtëse, kontakti në mënyrë gojore me një partner të pakonfirmuara shmangur më të mirë.
  Mos u frikësoni
  U takuan shpesh në shoqërinë person të infektuar me HIV, ne fillojmë risiguruar: nuk përshëndet nga dora, nuk hanë në të njëjtën tryezë. Për masa nuk janë zhvilluar në vrazhdësi, është e rëndësishme që të mbani mend mënyrën AIDS nuk është transmetuar.
  Infektuar me HIV nuk mund të:


 • në puthje, përqafojnë, një shtrëngim duarsh, prek;

 • përmes kollitjes, teshtitjes (ajrore);

 • përmes përdorimit të takëm të përbashkët, linens, sende shtëpiake, banjo, WC;

 • kur vizitojnë pishina publike, sauna, të lirë;

 • përdorimi i ushqimeve të përgjithshme dhe pijeve;

 • në kontakt me djerse, lot, feces, urina dhe pështyma (nëse këto lëngjeve të trupit përmbajnë gjak);

 • merr në gjak të infektuar me HIV në lëkurë paprekur;

 • përmes kafshimit të insekteve të gjakut-gjiri (mushkonjave, mushkonja, bugs);

 • nga kafshët shtëpiake.