Si për të matur presionin e gjakut


Pajisja, e cila përdoret për matjen e presionit të gjakut, i quajtur sfyhmomanometrom ose kamerton. Kur vlera e matur e presionit të gjakut, pacienti i kërkohet zakonisht për të uleni ose shtriheni dhe për t'u çlodhur. (Studimet kanë treguar se kur një mjek në një pallto të bardhë në afërsi të pacientit, në këtë të fundit, si rregull, të rritur presionin e gjakut).
Kur ju relaksoheni, parakrah tuaj mbështjellë pranga gome, tub gome e cila është e lidhur me vetë pajisjen. (Nuk merkurit dhe elektrike automjeteve, aneroids por përdorin Regjistrues ndryshme përmasat e presionit të gjakut nuk ndikojnë në mënyrë të konsiderueshme rezultatet e matjes.) Pas injektimit të ajrit të matur presionin brenda vulat e gomës.


Pastaj, duke i liruar ajrin, ai që mat presionin vë një stetoskop në arterie kryesore në bërryl për të përcaktuar presionin e gjakut në të cilat gjaku qarkullon në trup. Presioni sistolik i gjakut është fiksuar në pikën ku ata dëgjojnë tingujt që reflektojnë shtyjnë gjakun nëpërmjet arteries ngjeshur dhe presion diastolic gjakut - pikën në të cilën zbehet shëndoshë dhe pastaj zhduket krejtësisht.
Koncepte të tilla si "i mesëm" tensioni i gjakut nuk ekziston, pasi shifrat ndryshojnë me moshën. Përveç kësaj, ne e dimë se mjekët dhe infermieret të ndryshme, matjen e vlerës së presionit të gjakut në të njëjtin person mund të merrni parametra të ndryshme. Prandaj, është e dëshirueshme që çdo herë që presioni i gjakut matet një dhe i njëjti person.


Kur mjeku juaj mat vlerën e presionit të gjakut tuaj, ajo gjithashtu mund të inspektojë fundus tuaj okulare, sepse retina është i mbuluar me shumë arterieve të vogla, një gjendje e cila është e lehtë për të përcaktuar gjatë inspektimit. Përveç kësaj, mjeku juaj mund të kontrolloni testin tuaj të urinës (për të parë nëse ka shenja të veshkave) dhe do t'ju drejtojë në gjoks x-ray dhe elektrokardiogramë që tregojnë efektin e rritjes së presionit të gjakut në zemër.