Cilat janë llojet e ndryshme të artritit e hip përbashkët


Në mjekësinë moderne, proceset tradicionalisht të ndryshme inflamatore që ndodhin në hip përbashkët të quajtur koksytamy. Edhe pse ka disa nga këto sëmundje. Pra, para së gjithash vlen të përmendet këtë kategori si artrit qelbëzues, i cili i referohet ndonjë grupi të caktuar. Por në kundërshtim me kategorinë e dytë përfshijnë artrit specifike të shkaktuara nga sëmundje të patogjenëve të tilla si tuberkulozi apo gonorrea. Ka edhe artrit infektive dhe alergjike që ndodhin nga ekspozimi ndaj sëmundjeve infektive, të cilat përfshijnë, për shembull dizenteri. Së fundi, grupi i katërfishtë përfshijnë artrit pa mikrobe. Në fakt, në praktikën klinike është konsideruar shpesh më e zakonshme është koksyt TB. Pas tij është artrit qelbëzuese. Por lloje të tjera të sëmundjeve të tilla si artriti e hip mund të gjenden shumë rrallë. Përveç kësaj, artrit që ndodhin në hip përbashkët për shkak të paraqitjes së komplikimeve të ndryshme të sëmundjeve infektive dhe artritit reumatoid zakonisht të referuara koksytu kockave primar. Gjithashtu vlen të përmendet është se fotografia klinike e sëmundjes zakonisht gjithashtu mund të varet nga natyra e inflamacionit. Për shembull, në prani të gonorrheal koksyta pacient vëzhguar menjëherë simptoma të tilla si rritjeje të shpejtë në temperaturën e trupit te figurave pranë maksimale.


Por në llojet e tjera të artritit simptomat klinike janë shpesh shumë të aftë për të zhvilluar shumë ngadalë. Menjëherë në fillim të sëmundjes pacienti mund të vëzhgojnë dhimbje në zonën e hip, por ka më pas mund të zhvillojë dobësimin e tyre, për shkak të kufizimit të përhershme në lëvizje. Duhet të kuptohet se dhimbjen e artritit shpesh mund të japë në këtë zonë të gjurit. Por prania e purulent artritit mund të shihet dhimbje mjaft të rënda, karakterin pulsating. Në fazat fillestare të sëmundjes shpesh ndodh si një simptomë e zbutjes së folds në mollaqe dhe ijë. Me përparimin e shpejtë të sëmundjes mund të fillojë si rezultat i zhvillimit të atrofi të muskujve. Kursi gjatë e artritit pas një sasi të caktuar kohe çon në formimin e ankylosis fijor. Për të qartësuar më në detaje në fazën e sëmundjes, shpesh kryhen gjendjen e përgjithshme të eshtrave duke përdorur X-ray dhe tomography kompjuter. Ndër të tjera nuk është një gjë e tillë si artriti reaktive e hip përbashkët. Ky term është kuptuar procesin inflamator në nyje të njeriut të formuara kundër sfondit të pranisë së stomakut infektive sëmundje ose, për shembull, sistemit urogjenital. Shpesh simptomat e para të sëmundjes mund të zbulohet në rreth një muaj pasi personi është infektuar. Ky lloj i artritit është më e zakonshme në pjesën më të fortë të shoqërisë për shkak të pranisë të shpeshtë të sëmundjeve mashkullore të tilla si klamidia apo, për shembull, gonorre. Gjithashtu vlen të përmendet është fakti se prania e sëmundjeve të helmimit me ushqim të tilla si inflamacion në joints mund të jetë subjekt për të dy gratë dhe burrat respektivisht. Kjo sëmundje mund të jetë shkaktuar nga një shumëllojshmëri e baktereve, vendbanimin kryesor i cili është zakonisht organet gjenitale. Një nga rolet kryesore që mund të luajnë dhe predispozicion gjenetik të çdo individi. Në parim, artrit reaktive në hip përbashkët dhe nuk shoqërohet me një rritje të vogël të shpejtë në temperaturën e trupit, humbje peshe shpejtë dobësi të vazhdueshme të njeriut dhe, natyrisht, gjendje e sëmurë banal. Kështu, sot ka katër kategoritë kryesore të artritit e hip përbashkët, e cila përfshin një koksyt purulent dhe në përputhje me rrethanat, artritit reaktive.