Çfarë treguesit tregojnë për leukimi gjakut


Leukimi (leukimi) - një lloj i kancerit të kockave palcës që zhvillohet në shkelje të bërë qelizat e gjakut. Baza e patologjisë në leukimi është e tepruar, prodhimi i pakontrolluar i qelizave abnormale të bardha të gjakut që pengojnë zhvillimin normal të qelizave të gjakut.
Formimi i qelizave të gjakut është i kontrolluar në nivel gjenetike. Besohet se zhvillimi i leukemisë mund të çojë disa anomalive të trashëguara. Prania e parregullt kromozom Filadelfia shoqëruar me 95% e rasteve të leuçemia mieloide kronike. Megjithatë, shkaku i saktë i sëmundjes është i panjohur, edhe pse disa faktorë të rrisë rrezikun e zhvillimit të saj, dhe ajo që parametrat e gjakut tregojnë leukimi:


• Disa lloje të viruseve;
• Disa kimike dhe droga;
• rrezatimi.

Të gjitha elementet formuar e gjakut si tregues të tregojnë për gjakun leuçemia prodhuar në palcën e eshtrave. Qelizat e gjakut të zhvillohet nga qelizat primitive burimore që janë transformuar në eritrocitet e ndryshme të pjekur. Çdo formuar dytë rreth 25 ml i qelizave të kuqe të gjakut; ata janë numerikisht të lartë të numrit të leukociteve në lidhje me 700: 1. Leukemia është klasifikuar nga shkalla e zhvillimit (akute ose kronike) dhe në varësi të llojit të qelizave të prekura (mieloma - ose leuçemia limfoblastike). Ekzistojnë katër lloje kryesore të leukimi:

• leuçemia mieloide akute;
• leucemia limfoblastike akute;
• leucemi mieloide kronike;
• leukemia kronike limfoblastike.

Në ekzaminimin fizik si parametrat e gjakut tregojnë gjakut pacientit leukimi tregojnë një shpretkë zgjeruar. Pacienti i shqetësuar në lidhje me lodhje apo dobësi. Laboratori kryer një akuzë të saktë të elementeve të formuar. Në leukimi anemi është e shoqëruar shpesh nga trombocitet të ulëta (qelizat përgjegjëse për koagulimit të gjakut) dhe një numër të madh të qelizave të bardha të gjakut. Studimi i detyrueshëm është aspiratë palca e eshtrave. Gjatë kryerjes së kësaj procedure në legenit të kockave nën anestezi lokale injektuar një gjilpërë të veçantë. Për të studiuar mostrat e marra dy lloje të pëlhurave:

• Qelizat e palcës së kockës aspiriruyut me një shiringë;
• pjesa qendrore e kockave, duke përfshirë palcën e eshtrave, është marrë edhe për analizë.

Të gjitha format e leukemisë shoqëruar me simptoma të ngjashme, edhe pse ashpërsia varet nga lloji i sëmundjes. Këto simptoma përfshijnë:
• lodhje;
• gulçimë dhe lëkurë të zbehtë;
• sensibilitet për bruising dhe rritjen e gjakderdhje;
• infeksionet periodike;
• dhimbje në eshtra dhe nyje;
• ethe të vazhdueshme dhe natën djersitje.


Disa pacientë me përparimin e ngadalshëm të leukemisë, si parametra të gjakut tregojnë gjak leukimi, shënuar vetëm disa nga simptomat u shpreh. Kur shihet shpesh është një rritje në cervikal, axillary dhe nyjet limfatike inguinale. Barkut mund të jetë më shumë vëllimi përmes shpretkë masiv. Incidenca totale leucemia është 5 raste për 100,000 banorë. Leukimi akute limfoblastike zakonisht fillon në mes të moshës 2 dhe 10 vjet, me një kulm në 3-4 vjet. Ky është lloji më i zakonshëm i neoplasms malinje te fëmijët është 85% e të gjitha rasteve të leukemisë. Akute leuçemia mieloide - forma më e zakonshme e leukemisë në të rriturit. Leukemia mieloide kronike është tipike për pacientët 40-60 vjet.


Mjekimi kryhet zakonisht në qendrat e specializuara. Qëllimi kryesor i trajtimit është për të arritur faljen e plotë ose të pjesshëm. Kur shuarja e plotë si parametrat e gjakut tregojnë gjak leukimi, nuk ka simptoma, dhe analizat e gjakut nuk zbuloi shenja të sëmundjes. Megjithatë, jo të gjitha format e leukemisë kërkon trajtim fillestar agresive.

Baza e trajtimit të leukemisë është përdorimi i agjentëve kemoterapeutikë që janë në gjendje të vrasin qelizat e kancerit. Ndikimi i sëmundjes dhe kimioterapia zvogëlon aftësinë e trupit për t'i rezistuar infeksionit. Për këtë arsye, pacientët përshkruar rrjedhën profilaktik i terapisë antibiotike dhe antifungal. Kohët e fundit, një koncept i ri u propozua trajtimin e të ashtuquajturit faktorë të rritjes të përdorura për të stimuluar palcën e eshtrave pas kimioterapi. Ne trajtimin e disa forma të leukemisë mund të ndihmojnë interferon - një proteine ​​natyrale që kufizon zhvillimin e viruseve.


Kur palca e eshtrave është e dëmtuar në mënyrë që pushon së funksionuari, ju keni nevojë për transplantim.

Palca e eshtrave marrë nga një donator apo rrjedh nga vetë palca e eshtrave të pacientit ruajtur për këtë qëllim në faljen. Palcës kockore përmban qelizat normale embrionale injektohet në gjak e pacientit. Qelizat e reja burimore dhe si parametrat e gjakut tregojnë leukimi rënien e gjakut në palcën e vet pacientit eshtrave, të cilat fillojnë për të prodhuar rruazat normale të gjakut. Gjatë format e ndryshme të leukemisë ndryshon gjerësisht. Disa në mungesë të trajtimit të shpejt të çojë në vdekje, të tjerët janë karakterizuar nga një progresion të ngadalshëm. Duhet të theksohet se edhe me trajtim të suksesshëm me kalimin e kohës mund rikthim. Kjo mund të tregojë rezistencë për terapi ose zhvillohet gjatë pacienti nuk marrin drogë. Në rastin e fundit, trajtimi është reduktuar.