Lufta kundër kolesterolit të lartë


Kolesterolit të lartë të gjakut rrit rrezikun e sulmit në zemër. Për fat të mirë, ka disa metoda për të kolesterol më të ulët. Për disa njerëz, duke ndryshuar dietën dhe rritjen e aktivitetit fizik mund të ndihmojë në luftën kundër kolesterolit. Një tjetër metodë gjithashtu nevojë për produkte të specializuara. Informacioni i mëposhtëm do t'ju ndihmojë të vlerësojë faktorët e rrezikut dhe për të kuptuar se çfarë duhet të bëhet për t'u marrë me hypercholesterolemia.


Çfarë është kolesterolit?


Kolesterol - një lidhje që është në qelizat e gjakut. Ajo është një substancë yndyrë-si trupat tona kanë nevojë për punë të përshtatshme. Ajo është prodhuar në mëlçi, si dhe hyn në trupin e përbërë nga produkte shtazore si mish, gjalpë, djathë, qumësht e tërë.
Çfarë është kolesterolit?


Marrja e tepruar e kolesterolit çon në zhvillimin e sëmundjeve të sistemit kardiovaskular të cilat janë shkaqet më të shpeshta të vdekjes në Shtetet e Bashkuara. Më shumë se gjysma e të rriturve, niveli i kolesterolit në gjak është i afërt me kufirin e sipërm të normale (më shumë se 200 mg / dl). Studime të shumta kanë treguar bindshëm se uljen e kolesterolit redukton vdekjen yyazytsirnist papritur nga një atak në zemër, si dhe sëmundje të tjera të sistemit kardiovaskular.
Vlerësimi i Kolesteroli


Në vlerësimin e kolesterolit në gjak, mos harroni se ju nuk mund të pini ose hani asgjë për 9-12 orë para dorëzimit të analizës (për të pirë ujë të thjeshtë).
Çfarë bëni analiza?
Hulumtimi do të ju dhe mjeku juaj të tregojë nivelin e disa lloje të kolesterolit, të tilla si LDL ("kolesterolit të keq") dhe kolesterolit HDL ("kolesterolit të mirë").
Një numër i madh i LDL në gjak çon në depozitat yndyrë në muret e arterieve, duke çuar në dëmtimin e tyre. Kolesterolit dhe yndyra depozitat ngjashme quhet pllakave aterosklerotike, domethënë gjendjen e arteriosklerozës. Kjo rrit rrezikun e sulmit në zemër dhe infarkti.

Nëse niveli juaj LDL sipër 160 mg / dl, ju duhet të përpiqen për të ulur atë. Në varësi të pranisë së faktorëve të rrezikut për sëmundjet e sistemit kardiovaskular, niveli i LDL objektiv duhet të jetë shumë më e ulët, rreth 100 mg / dl ose edhe më e ulët mg / dl. Bisedoni me mjekun tuaj për të cilën nivel ju duhet të ulur kolesterolin tuaj.
"Mirë" LDL kolesteroli lan muret e arterieve dhe mbron zemrën. Nivelet e larta të HDL (mbi 60mg / dL) është e mirë për ju. Nëse është nën 40 yyazytsirnist e semundjeve te sistemit kardiovaskular është rritur.

Ushqimi dhe ushtrimi
Nëse nivelet tepër të larta të LDL dhe HDL është i ulët, ju duhet të merren me të.
Ushtrimin dhe humbjes së peshës - dy gjëra kryesore nga e cila për të filluar. Ata do t'ju ndihmojë të normalizojë kolesterolit në gjak dhe kështu të reduktojë yyazytsirnist e sëmundjeve të sistemit kardiovaskular.
Ulja futje e ngopur yndyrë dhe kolesterol
Yndyrna ngopura - lloji më i keq i yndyrë. Substanca të mirëmbajtjes të lidhura përditshme në dietën tonë nuk duhet të kalojë 7%. Yndyrna të ngopura më janë gjetur në ushqime të skuqura, mish të kuq dhe ushqime të lartë në yndyrë.

Çdo ditë, ajo nuk duhet të marrë më shumë se 200 mg të kolesterolit. Ajo është gjetur në mish, yolks vezë dhe produktet e qumështit.
Përveç kësaj, ju mund të ulur kolesterolin tuaj duke ngrënë më shumë fibra. Një numër i madh i fibrave të përfshira në drithërave, perime, bishtajore, poqi bukë nga mielli gruri.
Heqin dorë nga pirja e duhanit
Lënë duhanin. Ky zakon rrit rrezikun e sistemit kardio-vaskular, sulmet në zemër, tru dhe shumë lloje të kancerit shumë herë.

Kur për të marrë drogë specializuara
Nëse rritja e aktivitetit fizik dhe ndryshimet në fëmijë nuk e ka ndihmuar të arritur nivele të synuar të kolesterolit në gjak, ju mund të kenë nevojë për ilaçe të veçanta. Ato duhet të merren në mënyrë rigoroze në përputhje me rekomandimet e mjekut, përndryshe ata nuk do të ndihmojë. Kontaktoni mjekun tuaj nëse për ndonjë arsye ju kishte për të ndaluar marrjen e drogës.
Për të trajtuar njerëzit me nivelet e kolesterolit të lartë të gjakut janë më të përdorura statin. Përdorur më shpesh: atorvastatina (lipitor), simvastatin (Zokora) Lovostatyn (Mevakor). Në shumicën e rasteve, mjaft të lirë Lovastatin ndihmon për të arritur nivelin e kolesterolit të synuar.

Pacientët të cilët vërejtur reaksione alergjike ndaj këtyre barnave statin apo mos të ulur kolesterolin tuaj, përshkruajnë ilaçet të grupeve të tjera, të tilla si ezetimibe, niacin, të cilat përdoren shpesh në kombinim me statins. Diskutoni me mjekun tuaj drogat më të përshtatshme për ju.
Rrallë mund të zhvillojnë efekte anësore si dhimbje të muskujve dhe probleme të mëlçisë. Tregoni mjekut tuaj nëse ju dyshoni se një ndryshim në shëndetin tuaj lidhur me marrë drogë.
Në mënyrë që të sigurohemi se droga të vërtetë punojnë, dhe se ka një reduktim gradual në nivelet e kolesterolit të gjakut të rezultateve të pritshme, vlerësimi kërkohet dinamike e gjendjen tuaj.