Dietë në trajtimin e aterosklerozës


Është e njohur se atherosclerosis rëndësishme nivele të larta e gjakut të fraksioneve të caktuara të yndyrave (lipidet). Pra dyetolohycheskoe trajtimin e aterosklerozës eshte nje nga fazat kryesore të trajtimit droge jo-e arteriosklerozës. Trajtimi i planifikuar siç duhet dyetolohycheskoe është një metodë efektive për korrigjimin e metabolizmit yndyrë dhe zvogëlon përqendrimin e lipide atherogenic gjakut. Parimet themelore të dietës për trajtimin e arteriosklerozës është: Konsumi kufiri i yndyrave shtazore dhe ushqimeve të lartë në kolesterolit, duke rritur konsumin e ushqimeve që përmbajnë acide yndyrore polynenasыshennыe dhe vitamina me veprim protyokyslyuyuchoyu.
Atherosclerosis dietë. Është e rëndësishme për të ndjekur dietë?


Studime të shumta klinike tregojnë se një rol vendimtar në zhvillimin e arteriosklerozës luan metabolizmin e yndyrave (lipideve) dhe rritje përqendrimet e lipide atherogenic gjakut (forma yndyrna, të nxitur zhvillimin e arteriosklerozës). Lipide Atherogenic (kolesterolit) kanë aftësinë për të grumbulluar në muret e enëve të gjakut, të kontribuojnë në formimin e pllakave aterosklerotike, dhe të përcaktuar rrezikun e lartë të komplikimeve të arteriosklerozës. Nga ana tjetër, heqja e metabolizmit yndyrë (p.sh. përmes dietës) në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon rrezikun e komplikimeve të tilla si atherosclerosis, infarkt miokardi dhe goditje trurin.
Në disa raste është e nevojshme për të ndjekur një dietë?


Dietë për trajtimin dhe parandalimin e aterosklerozës në rastet e mëposhtme:
Simptomet e arteriosklerozës ose lezioneve vaskulare e organeve të brendshme, të gjetura përmes metodave të ndryshme diagnostike;
Prania e faktorëve të rrezikut për atherosclerosis në kategori të ndryshme të pacientëve (pirja e duhanit, trashje, diabet, hipertension);
Kolesterolit të lartë të gjakut


Çfarë duhet të jetë dietë për atherosclerosis?


Termave dietat për trajtimin dhe parandalimin e aterosklerozës mëposhtme:

Rregulla 1: dietë kalori. Reduktimi dietë kalori totale përmirëson shfrytëzimin e indeve yndyrë rikthen ndjeshmëria ndaj glukozës, ndihmon për të luftuar trashje. Vlera totale e energjisë e dietës për një të rritur të jetë rreth 2000-2500 (në varësi të profesionit). Dietat reduktuar kalori nuk janë të rekomanduara më poshtë 2000.
Rregulli 2: Përmbajtja e ulët e yndyrave shtazore. Yndyrna shtazore janë burimi kryesor i kolesterolit diete. Prandaj, një dietë e ulët në yndyrna shtazore redukton përqendrimin e kolesterolit në gjak. Numri i yndyrna shtazore në dietën e pacientëve me aterosklerozë nuk duhet të tejkalojë 30% (të marrjes totale kalori).

Rregulli 3: Përmbajtja e ulët e acideve yndyrore të ngopura. Sot ka dyshim fakti se përmbajtja e lartë e ngopura acide yndyrore ushqim përmirëson nivelet e kolesterolit në gjak dhe të rrisë rrezikun e komplikimeve të arteriosklerozës. Ngopur acide yndyrore gjenden kryesisht në yndyrna shtazore (gjalpë, krem, sallon), disa yndyrna bimore (vaj palme), dhe margarinë të ngurta.
Rregulla 4: Përmbajtja e lartë e acideve yndyrore të pangopura. Acidet yndyrore të pangopura të zvogëluar nivelin e kolesterolit në gjak dhe për të rivendosur metabolizmin normale të yndyrës në trup. Në sasi të mjaftueshme të acideve yndyrore të pangopura gjenden në vajrat bimore: ullinj, badiava, misri. Futje rekomanduar i ushqimeve të lartë në acide yndyrore të pangopura - deri në 10% të konsum gjithsej kalori.

Rregulli 5: Kufizimi futje karbohidrate. Konsumi Kufizimi i karbohidrate (sheqer, ëmbëltore, mjaltë, fruta të ëmbla, bukë e bardhë, oriz) ndihmon në uljen e prodhimit yndyrë në trup dhe ndihmon në luftën obeziteti dhe diabetit. Për pacientëve me aterosklerozë burimi kryesor i karbohidrateve duhet të jenë perimet (karrota, panxhar), bishtajore (bizele, fasule), drithëra trashë rëndë. Këto ushqime përmbajnë sheqerna komplekse zgjerimet jo të plota. Përveç kësaj, fije dietetike të përfshira në këto produkte të kontribuojë në normalizimin e zorrë.

Rregulla 6: Ulja e konsumit të ushqimeve të lartë në kolesterolit. Kjo është një parim themelor i dietë per trajtimin dhe parandalimin e aterosklerozës. Për të parë një listë të ushqimeve të lartë në kolesterolit sugjerojnë konsultuar pjesën "kolesterolit".
Shembuj të dietë për trajtimin dhe parandalimin e aterosklerozës
Rregullat e mësipërme janë përdorur për hartimin e programit dietë për pacientët me atherosclerosis në mbarë botën. Më poshtë po paraqesim disa shembuj të dieta të tilla:

"Dieta mesdhetare": parashikon reduktimin e konsumit të yndyrave shtazore dhe rritja e konsumit të yndyrave vegjetale dhe ushqimeve bimore.
Vëzhgimet klinike tregojnë se për shkak të përmbajtjes së lartë të një-linolenic acid (nenasыschennaya acid yndyror) dhe të ulët në yndyrë të kafshëve dhe kalori "dieta mesdhetare" mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve të atherosclerosis (sulm në zemër, goditje) mbi 70!
Dieta të larta në? -3-Acidet e ngopura polynesыschennыh
Kjo lloj diete do të rrisë konsumin? Polynesыschennыh acidet -3-yndyrore që kontribuojnë për një rënie të dukshme në përqendrimin e kolesterolit në gjak. Korma reduktuar konsumin e yndyrave shtazore, karbohidrate, ushqime kolesterolit të pasur, kjo dietë do të rrisë konsumin e vaj peshku ose të hahet peshk yndyror (2-3 herë në javë).

Ata që nuk mund të diversifikuar enët e tyre të peshkut dietë, mund të përdorin format e dozimit të vaj peshku ose pastrohet përdorim vaj peshku.
Trajtimi Dyetolohycheskoe duhet të diskutohet me mjekun tuaj dhe të jetë nën kontrollin e niveleve të kolesterolit në gjak.
Burimi: www.polismed.ru