Ushqimi për fëmijë me çrregullim hyperactivity deficiti vëmendje
Ide


Ideja për të eliminuar disa ushqime nga dieta në mënyrë të kontrolluar simptomat e çrregullim hyperactivity deficiti vëmendje (ADHD), janë shumë tërheqës dhe i gjen shumë ndjekës. Megjithatë, kritikët argumentojnë se kjo nuk është dëshmi e mjaftueshme e efektivitetit të një dietë të tillë.
Kohët e fundit, studiuesit gjetën se një dietë që përfshin një grup të kufizuar të produkteve (duke përfshirë oriz, mish dhe perime), ka ndihmuar edhe fëmijë me çrregullim hyperactivity deficiti vëmendje. Skeptikët ende pikëpyetje rezultatet e studimit.


Pas pesë javësh të këtij dietë 64% e pjesëmarrësve të studimit vuri në dukje një përmirësim të rëndësishëm në shëndetin. Në grupin e kontrollit, këto ndryshime nuk u gjend. Ata Pelser me Qendrën Dr Research në Eindhoven (Holandë) dhe kolegët e publikoi rezultatet e punës së tyre në revistën «Lancet».
"Kërkesat dietik duhet të konsiderohet për përdorim për të gjithë fëmijët me ADHD. Sigurisht, prindërit duhet të jep pëlqimin për një dietë për periudhën p'yatytyzhnevoho. Gjithashtu, ju keni nevojë për ekspert përgjimit "- shkencëtarët të shkruajnë në letër.

Dr David Rosenberg, psikiatër fëmijë në Universitetin Shtetëror në Detroit (Michigan), ka thënë se rezultatet "mjaft të pritet dhe të sigurojë dëshmi shtesë që faktorët dietë dhe mjedisore të luajë një rol në ADHD." Specialist pranoi se ai do të provoni një dietë të ngjashme me pacientët e tyre, dhe se "në një farë mase unë caktoj atë disa pacientë, edhe pse nuk ka qasje sistematike."Shkencëtarë të tjerë janë më skeptikë.


Dr Harvey Leo, një allergist dhe immunologist në Universitetin e Miçiganit, thotë: "Ka pasur disa kufizime serioze në studim. Pas mësimit të të dhënave që unë nuk mendoj se rezultatet janë mjaft të arsyeshme. "

Eksperti vuri në dukje se kërkuesit nuk kanë kryer monitorim rigoroz nëse pjesëmarrësit nuk e thyejnë dietë. Përveç kësaj, ajo paraqet pak të dhëna për dietën e tyre studiuar.
Ai argumenton se përfitimet më të vëzhguara që lidhen me pjesëmarrjen në kërkimin dhe mbikëqyrje të rreptë se sa me ndryshimet në dietë - fëmijët me ADHD të përgjigjet edhe për sistemin dhe organizimin.
"Në rast se prindërit janë të kontrolluara rreptësisht dietë për fëmijët e tyre, unë mendoj se ky i fundit do të tregojë të njëjtat përmirësime në sjellje," - thotë Dr Lee.

Dr Michael Dayns, allergist dhe immunologist fëmijëve në Universitetin e Arizonës e quan studimin "interesant, por i kryer me të meta." Eksperti vë në dukje mungesën e grupeve "verbuese" (nën studim nuk duhet të dinë se cili trajtim me qëllim) që potencialisht mund të ndikojnë në besueshmërinë e të gjitha të dhënave.
Pyetje rezultatet e studimit dhe Dr. William Pelam, një psikolog në Universitetin e bualli Nju Jorkut. Specialist i referohet studimit të tridhjetë viteve të fundit, i cili nuk mund të lidhë manipulimin e dietë dhe simptomat e deficitit vëmendje çrregullim hyperactivity. "Një studim që gjoja tregon këtë lidhje nuk do të ndryshojë mendimin tim", - tha ai.Produktet mund të shkaktojnë reagime të ngjashme ekzemë dhe astma ndikojë në organe të tjera.


Prandaj, disa shkencëtarë besojnë se ushqimi ynë mund të ketë efekte në tru. Besohet që produktet hypoallergenic mund të jenë efektive në ADHD.
Ata Pelser Doktor me kolegët e tij ka bërë një studim që përfshin fëmijë të moshës 4 deri në 8 vjet në Holandë dhe Belgjikë, e cila u diagnostikuar me ADHD.
Grupi i parë i fëmijëve caktuar pyatynedelnuyu dietë restriktive. Së dyti - pysyazytsi dhënë udhëzimet në dietë të shëndetshme dhe janë vënë në një listë të veçantë. Në dietë e parë në grup (një dietë) përbëhej nga vetëm disa produkteve: oriz, mish, perime, dardha dhe ujë. Ndonjëherë duke shtuar patate, fruta dhe ëmbëlsira.

Pas pesë javët e para të fëmijëve të grupit të parë të cilët demonstruan përmirësim në simptomat, hyri në fazën e dytë të chotyrohtyzhnevu studimore në të cilën ato përdoren apo hiper - ose hipo-alergjike produkteve.
Rezultatet në studimin e përfshirë 100 fëmijë (kryesisht djem), mosha mesatare e të cilëve është e barabartë me shtatë.
Studiuesit zbuluan se në fund të fazës së parë të përmirësimit simptomë p'yatytyzhnevoyi studimi u vu re në 64% e fëmijëve në grupin e parë (në një dietë të kufizuar). Nuk ka efekte të tilla në grupin e kontrollit janë vërejtur.

Rezultati i përgjithshëm në një shkallë nga ADHD pas pesë javëve të studimit ka qenë dukshëm më e ulët në grupin në një dietë sesa në grupin e kontrollit.
Vlerësimi individual në një shkallë (nga hyperactivity, impulsivity, vëmendje, humor dhe flashes e zemërimit) ishin gjithashtu në mënyrë të konsiderueshme më të ulëta në grupin e trajtimit në krahasim me kontrollin.


Studiuesit zbuluan asnjë ndryshim në aktivitetin e sistemit imunitar nga analizat e gjakut.


Është e mundur që mekanizmi kryesor i intolerancës ushqimore me ADHD nuk janë të natyrës alergjike.
Në fazën e dytë të studimit janë tridhjetë fëmijë të cilët treguan një përgjigje të mirë për dietë të kufizuar, të dhëna, përveç në dietën tuaj tre hyperallerhennыh tre produktit hypoallergenic. Hulumtuesit pa një përsëritje (kthimi) simptomat e deficitit vëmendje çrregullim hyperactivity në 19 prej tyre, pas një ose dy produktet e stresit hiperallerhennymi.

Dr Michael Dayns komentoi: "Fakti që një e treta e të mos studiuar ngecur (një gjendje jo keq), duke bërë interpretimin e rezultateve edhe më të dyshimtë."
Niveli i antitrupave të prodhuara nga trupi në përgjigje të ushqimeve të caktuara nuk do të tregojnë se ushqimi ka një ndikim negativ në sjelljen. Në mesin e atyre të cilët kanë simptoma më keq, hulumtuesit shikuar si nivelet e larta dhe të ulëta të antitrupave.
"Rezultatet tregojnë se përfitimet e analizat e gjakut për të përcaktuar produktet që shkaktojnë simptome ADHD, nuk ka", - shkruante vetë studiuesit.

Dr David Rosenberg shton: "Nuk është e habitshme, analiza mbi antitrupave parashikon shanset e përkeqësimit simptomat e ADHD, si lidhet me sëmundje multifactorial (ka shumë arsye që mund të shkaktojnë atë). Megjithatë, ajo paraqet prova të rëndësishme që dietë, imunologjike dhe faktorë të tjerë të përfshirë në zhvillimin e këtij sindromi. "
Studiuesit pranojnë se studimi është disi i kufizuar për shkak të faktit se prindërit, mësuesit nuk mund të "verbuar" (la pa informacionit që është treguar çdo grup) në një dietë.

Megjithatë, shkencëtarët besojnë se fëmijët me ADHD mund të përcaktohen kufizime dietë. "Dhe për ata që kanë një efekt pozitiv, duhet të shfaqin një diagnozë të sindromës varësisë nga të hahet dhe të propozojnë produktet teste stresi hyperalerhennыmy për të përcaktuar se cili ushqim është duke shkaktuar degradimin", - thonë ata.
Në komentin shoqërues Dr Kaur Dzhasvynder Njerëzore Arizona State University, shkruan se studimi "mirë-planifikuar dhe kryer me kujdes. Ajo tregoi përfitimet e dietës eliminimit dhe të sigurohet një qasje të re në trajtimin e fëmijëve me ADHD. " Por ai vuri në dukje se 36% e fëmijëve ose nuk përgjigjet për dietë ose jo ndjekur atë, kështu që për të ardhmen "do të jetë i dobishëm për të parashikuar të cilën fëmijët do të vëzhgojë dhe të përgjigjet për dietë."

Doktor Njerëzore paralajmëroi se " dietë eliminimi nuk duhet të zgjasë më shumë se pesë javë pa përfitime shëndetësore të dukshme . Së pari, kjo kërkon kohë, përpjekje dhe burime të një dietë të tillë. Së dyti, ajo është e panjohur efekte afatgjata në trupin e fëmijës. " Eksperti këshillon për të kryer më shumë studime mbi disa ushqime shpesh shkaktojnë reaksione të mbindjeshmërisë.