Hulumtimet favorizojnë dietë kripë nuk është dakort të gjithë
Krye të këtij neni lexoni këtu


Siç sugjeron hulumtimi, përmbajtja e lartë kripë mbron zemrën të shëndetshme.
Kripa dietë nuk është e dëmshme për njerëzit e shëndetshëm është edhe më e dobishme. Kështu, studiuesit europiane raportojnë.
Stessen Yang, MD, PhD Universiteti në Leuven, Belgjikë, kryer një studim që të matur nivelet e kripës në urinë e njerëzve të shëndoshë në 3681 moshës 40 vjet. Gjatë 8 viteve për këta njerëz është vërejtur.
Janë bërë pas konkluzione: njerëzit me përmbajtjen më të lartë të kripës kishin një rrezik të ndjeshëm më të ulët të vdekjes nga sëmundjet e zemrës sesa njerëzit me nivel të ulët të kripës.


"Rezultatet tona aktuale të hedhur poshtë parashikimet e modeleve kompjuterike dhe parashikime për uljen e kostos së trajtimit mjekësor në konsum të ulët kripë." Ky përfundim erdhi Stessen dhe kolegët në Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane (titulli origjinal Ditar e the Amerikan Mjekësor Shoqatë ). "Rezultatet tona gjithashtu nuk e mbështesin rekomandimet aktuale për reduktimin e futje e përgjithshëm të kripës."
Këto rekomandime ofron American Heart Association, e cila rekomandon të gjitha për të kufizuar futje kripë në 1.500 mg në ditë. Ky është një kufizim i rëndësishëm, pasi që amerikanët konsumojnë një mesatare prej 3.600 deri në 4.800 mg kripë çdo ditë.


Ne mund të supozojmë se instruksione të tilla dhe pak udhëzime më pak strikte zyrtare thirrur për t'iu përgjigjur Salt Institute, grupin tregtar që përfaqëson industrinë e kripës. Grupi reagoi shpejt dhe bëri thirrje për ndihmë studiuesve evropiane.
"Tani ne e dimë se lufta e qeverisë së SHBA-së në konsumin e kripës do të sjellë vetëm dëm", ka thënë Lori Roman, president i Institutit Salt. "Ky studim vetëm konfirmon hulumtimet e mëparshme që tregoi se reduktimin e futje kripë çon në rrezikun e sëmundjes dhe vdekjes."

Asgjë nuk mund të jetë aq larg nga e vërteta, tha Ralph Sacco, MD, president i Shoqatës American Heart dhe shefi i Departamentit të Neurologjisë Universitetin e Miami.
"Ne kemi për të marrë këtë studim me një shkallë të lartë të dyshimit", tha Sako. "Ka shumë probleme, për më tepër, është neni vetëm me rezultatet që janë e kundërta e saktë e asaj që kemi gjetur."
Sacco vuri në dukje se studimi i përfshirë evropianëve të rinj të bardhë, pa ndonjë shenjë e presionit të lartë të gjakut ose sëmundje të zemrës. Përveç kësaj, të gjithë pjesëmarrësit e studimit janë monitoruar kohë relativisht të shkurtër. Ai sugjeron se studimi është i bazuar në matjet e urinës të mbledhura për 24 orë. Megjithatë, këto matje mund të ndryshojnë, edhe në qoftë se një mostër mungon.

"American Heart Association rekomandon që për të reduktuar futje kripë dhe rekomandimet janë të bazuara në kërkime serioze shkencore. Kjo nuk është vetëm propagandë ", thotë Sako. "Ne edhe kryer studimin me marrjen e mostrave të rastit. Dhe ky është argumenti më i fortë se njerëzit që mbajnë dietë malosolovoyi të ketë një presion më të ulët se ata janë më pak sulme në zemër dhe tru. "
Stessen dhe kolegët e tij të vini re se presioni i gjakut rrit disi në njerëz me përmbajtje të lartë e kripës në trup. Ata pajtohen se presioni i lartë i gjakut mund të reduktohet për të reduktuar futje kripë. Ata argumentojnë se studimet e mëparshme kanë mbivlerësuar ndikimin negativ të kripës në njerëz të shëndetshëm të cilët nuk janë të ndjeshëm ndaj kripë.

Për më tepër, shkencëtarët besojnë se njerëzit vidyazykatysya vështirë të kripës. Për shkak të këtij organi duhet të luftojnë dhe të përshtaten me konsum të ulët të kripës mund të jenë të dëmshme për trupin.