Ushqimi në parandalimin e arteriosklerozës


Roli kryesor në zhvillimin e arteriosklerozës takon përmirësojë nivelet e kolesterolit në trup. Kjo gjithashtu kontribuon në tendosje sistemin nervor, shpërbërjen e pamjaftueshme e kolesterolit në lidhje me aktivitete fizike, rrit sintezën dhe përmbajtje më të madhe të ushqimit, prodhimit të pamjaftueshëm nga trupi.
Në parandalimin e arteriosklerozës kufizim i rëndësishëm i yndyrave shtazore në dietë dhe konsumi i moderuar i karbohidrateve të thjeshta. Vëzhgimet kanë treguar se dieta e njerëzve me forma të rënda të atherosclerosis shpesh theksohet konsumin e tepruar e yndyrave shtazore dhe karbohidrateve të thjeshta me një konsum të kufizuar të yndyrave me origjinë bimore, ushqim enerhotsinnist tepërta dhe të parregullta.


Ushqim të tepërt enerhotsinnist gjithashtu të çon në trashje, atherosclerosis shpesh lidhur. Rrezikun e zhvillimit të arteriosklerozës në pacientët me trashje reduktohet ndjeshëm nëse është e mundur për të reduktuar peshën e tyre me anë të dietës. Progresi i arteriosklerozës kontribuon në tensionin e lartë të gjakut. Krijuar një marrëdhënie të ngushtë e duhanit me nivelet e rritura të kolesterolit në gjak dhe lipoprotein densitet të ulët.
Dietë për parandalimin e arteriosklerozës, bazuar në parimin e kufizimit të moderuar të ushqimeve që përmbajnë sasi të lartë të kolesterolit, kripë dhe lëngun. Është e rekomanduar për të përjashtuar extractives azotike, pasurimin e ushqimeve me vitamina, sidomos acid Askorbik. Ushqimi duhet të përmbajë 90-100 gram proteina, 80-90 gram yndyrë (nga të cilat 30 g - vegjetativ) dhe 300-350 gram të karbohidrateve.


Reduktimi përmbajtje yndyrë në dietë duhet të jetë kufizimi kryesisht për shkak të yndyrna shtazore, dhe ushqime të pasura me kolesterol (vezë, yolks vezë, trurit, veshkave, mëlçisë). Plotësisht këto produkte nga dietë nuk duhet të përjashtohet, pasi kolesteroli është i nevojshëm për sintezën e hormoneve, acideve biliare dhe kaltsyferolov.
Përparësi duhet t'i jepet yndyrna bimore (luledielli, misri, pambuku), acid linoleik të pasur dhe phosphatides. Vajra vegjetale kanë efekt choleretic, i cili nxit lirimin e biliare kolesterolit.