Steriliteti dhe IVF


Gjithnjë e më shumë, duke vendosur që të ketë një fëmijë, njerëzit janë përballur me problemin e infertilitetit. Nga njëra anë, teknologjisë moderne mjekësore mund të zgjidhin shumë probleme që deri kohët e fundit janë konsideruar të pakapërcyeshme. Nga ana tjetër, ritmi i jetës moderne, shëndetin, të dy gratë dhe burrat, probleme sociale dhe të çojë stresit për problemin e infertilitetit nuk humb rëndësinë. Është e nevojshme për të përcaktuar menjëherë se çfarë dhe kur e quajti infertilitetit mund të vënë këtë diagnozë.
Steriliteti - mungesa e shtatzënisë pas 12 muajsh të jetës së rregullt seksuale pa kontracepsion.


Ka fillore dhe të mesme varfëri, gratë dhe burrat. Infertilitetit femra quhet shterpësi primar në gratë që jetojnë një jetë të rregullt seksuale pa kontracepsion dhe nuk kishte shtatzënisë; mesme - avancimin shtatzëninë në të kaluarën, por pas mungon një vit të jetës së rregullt seksuale pa kontraceptivë.
Të ballafaquar me problemin e gjetjes shtatzënë zakonisht është mjeku i parë femër tërhequr. Dhe ka situata të rralla kur një grua është caktuar ndonjë trajtim pa burrin e provimit. Por ne duhet të kujtojmë se faktor infertilitetit mashkullor ndodh mjaft shpesh (40 - 50%), është një nga fazat e para të ekzaminimit të çiftit me probleme të infertilitetit është analiza spermë. Dhe në shumë raste tashmë kjo është e mjaftueshme për të përcaktuar shkakun e infertilitetit. Nëse faktor infertilitetit mashkullor është i përjashtuar, është e nevojshme për të shqyrtuar grua në faza.


Para se të flasim për shkaqet e mundshme të infertilitetit femëror, unë dua t'ju kujtoj se si fertilizimi ndodh.
Ne e dimë se dita më e mundshme e konceptimit, është dita e ovulacionit. Mesatarisht, ovulacioni ndodh në ciklin 14-16 ditore në ciklin menstrual 28-30 ditë, por kjo datë mund të ndryshojë në varësi të gruas individuale. Shumë shpesh gratë kanë frikë, ata nuk e le ditën e ovulacionit. Ka shumë metoda për përcaktimin e ovulacionit, nga basal matjen e temperaturës së trupit dhe duke përfunduar me testet në shtëpi për ovulacionit. Por duhet theksuar, jo domosdoshmërisht çdo cikël menstrual duhet të jetë i ovulimit dhe nuk duhet të trembë ju. Kjo është fertilizimi ndodh në tubat fallopiane. Pas kësaj, veza e fekonduar fillon për të ndarë, ndërsa lëvizin përmes tubit fallopian drejt mitrës. Për promovimin normale vezë nevojave tub mitrës është e kalueshme, përndryshe ekziston rreziku i shtatzënisë ektopike. Rreth një embrion javë arrin në mitër dhe fillon procesin e implementimit.

Tani, duke e ditur mekanizmin e fekondimit, mund të identifikojë menjëherë të paktën dy arsye për shterpësi: shkelje të mekanizmit të ovulacionit (anovulation) dhe pengimin e tubave fallopiane.
Manifestimet e anovulation është shpesh çrregullime menstruale, të tilla si menstruacioneve vonuar (oligomenorrhea) ose jo menstruacioneve për më shumë se 6 muaj (amenorrhea). Shkaqet e këtyre çrregullimeve janë zakonisht një shkelje e prodhimit të hormoneve që rregullojnë sistemin riprodhues të organizmit të femrës.
Një tjetër shkak i mundshëm i varfëri, i cili sipas vlerësimeve të ndryshme 20-74% janë infertilitetit Tubali, që është pengimi ose të qenët i qartë Tubali komplikuar. Nga mosfunksionim të tubave fallopiane mund të çojë në arsye të ndryshme: sëmundjet inflamatore gjenitale transferuar operacionet në organet e barkut, Endometrioza jashtme dhe sëmundje të tjera, duke çuar në formimin e mbështjelljes në legen. Jetë i sigurt se shkaku i infertilitetit është një shkelje e të qenët i qartë Tubali mund të bëhet vetëm laparoscopy, e cila është jo vetëm diagnostike, por, nëse është e nevojshme, një procedurë mjekësore.

Përveç më sipër, varfëri gjithashtu mund të shkaktojë sëmundje të ndryshme gjinekologjike si Endometrioza, fibroids mitrës, cysts ovarian, hyperplasia endometrial, polyps endometrial dhe sëmundjeve të tjera
Në 2% të rasteve të infertilitetit të shkaktojë faktorë imunologjike që janë aktualisht më pak studiuar.
Unë do të doja edhe një herë për të nxjerrë në pah shqyrtimin e çiftit me varfëri, të cilat janë të nevojshme për fazën e parë:spermë
hormonet e gjakut
shqyrtimit për infeksionet, infeksionet seksualisht të transmetueshme
Ultratingull
Në shumë raste, ky test është tashmë e mjaftueshme për të identifikuar një shkak të mundshëm të infertilitetit. Nevoja për inspektim shtesë është vendosur në mënyrë individuale në çdo rast.
Pasi të diagnostikuar dhe gjeti shkakun e infertilitetit, çështja e zgjedhjes së trajtimit.
Mjekësia moderne ka një arsenal mjaft të madhe të barnave të përdorura për trajtimin e infertilitetit. Duhet të kuptohet se zgjedhja e metodës së trajtimit që do të ju ndihmojë është kryesisht për shkak shkakton çuar në varfëri. Nëse shkaku i infertilitetit është një shkelje e mekanizmit të ovulacionit nuk është e kombinuar me një tub ose faktor infertilitetit mashkullor, në shumë raste ajo është e rregulluar përdorimin e drogës, dhe aty vjen një shtatzëni të dëshiruar.

Në rast se një nga shkaqet e infertilitetit janë shkelje Tubali qenët i qartë, atëherë siç u përmend më lart, është e nevojshme të laparoscopy. Mundësitë nuk janë të kufizuara diagnozë laparoscopy dhe trajtimin e infertilitetit faktor Tubali. Kjo metodë përdoret gjeresisht në trajtimin e fibroids mitrës, cysts ovarian, endometriozes dhe sëmundje të tjera të jashtme gjinekologjike.
Por edhe duke marrë parasysh të mirat e laparoscopy, ajo nuk mund të konsiderohet si një ilaç. Kjo ndodh se rimëkëmbja e qenët i qartë Tubali pamundur, madje edhe duke përdorur metodat më bashkëkohore të trajtimit. Në këto situata, mënyra e zgjedhjes është në fertilizimi in vitro (IVF).

ECO, quajtur gjerësisht "Fëmijët me tuba provë"- Një metodë që në shumë raste bëhet shpresa e fundit e çifteve të cilat ballafaqohen me varfëri. Në vitin 1978, fëmija i parë i lindur pas IVF, i cili ishte një nga ngjarjet më të rëndësishme të kohës. Sot takon trajtimeve IVF rutinë për shterpësi dhe efektiviteti i saj (shkalla e shtatzënisë) është 25 -30%.
Ka indikacione absolute per IVF, të tilla si pengimi apo mungesë të tubave fallopiane dhe formave të rënda të infertilitetit mashkullor dhe gjithashtu treguesit relativë, lista është zgjeruar vazhdimisht. Në sëmundje të ndryshme në mesin e indikacione për IVF mund të jetë mosha e një gruaje. Urtësia konvencionale që një grua mund të ketë fëmijë për aq kohë sa ajo mbetet funksion menstrual, por kjo nuk është kështu. Pas 38 vjetësh, gratë fillojnë zhdukjen graduale të funksionit riprodhues, ky proces sigurisht që ka karakter individual, por në praktikë në këtë moshë normë shtatzënisë pas IVF është shumë më e lartë se "natyrisht". Mos harroni se gratë më të vjetra se '36 rrit në mënyrë dramatike rrezikun e të paturit e një fëmijë me çrregullime të ndryshme gjenetike të tilla si sindromin Down. Duke marrë parasysh sa më sipër, zgjidhja e vetme e mundshme është një zgjedhje e saktë për ECO, të cilat jo vetëm që do të merrni shtatzaninë e dëshiruar, por në sajë të teknologjisë së fundit, për të parandaluar të paturit e një fëmijë me çrregullime gjenetike.

Në përfundim, dua të them se infertilitetit shpesh nuk është problemi aq shumë mjekësore si një problem të çështjeve psikologjike dhe sociale, duke çuar në situata të ndryshme stresuese. Por edhe në qoftë se problemet tuaja duket e pakapërcyeshme për ju, mos e humbni shpresën - mjekësia moderne ka një numër të madh të mjeteve për diagnostikimin dhe trajtimin e infertilitetit, duke përfshirë edhe mjeku me përvojë mund të zgjidhni trajtimin e nevojshme për ju.