Vitamina gjatë shtatzënisë


Në prani të produkteve të proteinave, yndyrave dhe karbohidratet, vlera ushqyese vitamina e tyre shtesë - substancave të veçanta që janë të përfshirë në mënyrë aktive në funksionimin e sistemeve dhe organeve të trupit të njeriut. Vitaminat janë të përfshirë në mënyrë aktive në të gjitha proceset metabolike të qelizave që sintetizojnë hormonet që nxisin rritjen e qelizave dhe zhvillimin, riparimin e indeve, formimin e imunitetit. Veçanërisht e rëndësishme është marrja e vitaminave gjatë shtatzënisë për të siguruar zhvillimin harmonik dhe të duhur të fetusit.


Deri më sot, shkencëtarët kanë studiuar më shumë se tridhjetë vitamina, shumica e të cilave janë të sintetizuara në trupin e njeriut. Gjetur se 13 vitamina në trupin e njeriut nuk janë prodhuar, kështu që është e rëndësishme për ta çliruar nga jashtë - nga ushqimet bimore që janë ngrënë.Çfarë përcakton trupi i njeriut duhet vitamina?

• moshën;
• sasia e aktivitetit fizik;
• kat;
• shëndetin e përgjithshëm;
• karakteristikat individuale fiziologjike.

Shtatzënia dhe procesi i dhënies së gjirit për të bërë ndryshime në trupin e një gruaje, aktivizon metabolizmin, rrit ngarkesën në gjëndrave endokrine. Ushqyesve janë përdorur jo vetëm për të ruajtur funksionet themelore të jetës, por edhe për formimin e placenta, zhvillimin e indeve të fetusit, formimin e qumështit të gjirit. Gjatë shtatzënisë nevoja për vitamina rrit rreth 15 herë, duke sugjeruar nevojën për të ushtruar marrja e vitaminave në formë të drogave të ndryshme, në kundërshtim me besimin popullor se një ushqim të plotë dhe të duhur të grave shtatzëna bën të mundur për të siguruar trupin me vitamina në sasi të nevojshme.


Komplekset e veçanta multivitamin për gratë shtatzëna dhe gratë që janë me fëmijë në gji, të përmbajë të gjitha doza e nevojshme parandaluese për trupi ka nevojë për vitamina dhe ushqyesve. Gjatë shtatzënisë dhe zbatimit gji marrja e vitaminave është shtesë e ushqimit. Por, në çdo rast jo një zëvendësues për ushqim, mbidozë nëse përdoret siç duhet nuk mund të lindin. Në rast emergjence, për shembull në trajtimin e anemisë në shtatzëni, mjeku juaj mund të ju përshkruajnë marrjen vitamina B, përveç normën e përgatitjeve multivitamin.


Problemet, e cila çon në vitaminë mangësi:

Kur shtatzënia:

• dukuri e Gestosa;
• rreziku i gjakderdhjes;
• purulent-septik komplikime maternitetit;
• shërim të ngadaltë dhe të vështirë të indeve të dëmtuara gjatë lindjes;
• të rrisë gjasat e lindjes së parakohshme dhe abortit sayazytsilnyh.

Për fetusin:

• peshë lindjeje të ulët;
• Ngadalësimi i mundur zhvillimi i fetusit;
• yyazytsirnist e defekteve të lindjes;
• Vitin e beriberi e parë të jetës;
• rreziku i diabetit kongjenitale zabolevanyy6saharnoho, sëmundjet kardiovaskulare, sëmundjet koronare të zemrës, tumoret e trurit.


Për Nënat:

• toleranca e dobët e shtatzënisë;
• shërim të zgjatur pas lindjes së fëmijës;
• zhvillimin aneminë;
• ndryshimet në statusin dhe strukturën e lëkurës;
• zhvillimin e osteoporozës për shkak të kockave hedh lëng;
• sensibilitet të kariesit;
• depresion të rëndë pas lindjes.

Llojet e vitaminave

Që shkrihet në ujë vitamina:

• thiamin - B1 - është e përfshirë në mënyrë aktive në metabolizmin e energjisë dhe nxit metabolizmin e karbohidrateve, aktivizon veprimin e hormonit estradiol, mbështet statusin e sistemit nervor gjatë shtatzënisë;
• Riboflavin - B2 - është aktive në pasurimin e indeve me oksigjen, siguron funksionimin e trupit të vitaminave B;

• tsyankobalomyn - B12 - pjesë në sintezën e ADN-së, e cila siguron zhvillimin e duhur e qelizave, i sistemit nervor;
• Acidi folik - Sun - një element i domosdoshëm për zhvillimin dhe rritjen e indeve dhe organeve, proceset, furnizimit me gjak, zhvillimin normal të fetusit;
• Niacin - PP - rëndësishëm në formimin e indeve lidhës në procesin e metabolizmit të energjisë së qelizave, promovon rigjenerimin e indeve të dëmtuara;
• acid Askorbik - është i përfshirë në proceset e oksidimit dhe reduktimit, nxit absorbimin e duhur të folate, forcimin muret e enëve të gjakut;

• pirodoksyn - B6 - është një pjesë e shumë enzimeve, zvogëlon nivelin e sheqerit në çati;
• Biotin - N.

Vitamina yndyrë shpjegueshëm:

• Retinol - A - lehtëson grup të shpejtë të peshës së fetusit, zvogëlon rrezikun e infeksionit, parandalon shfaqjen e mastitit në gratë lactating;
• calciferol - D - përfshirë në mënyrë aktive në metabolizmin e kalciumit, fosforit, nxit formimin e indeve të eshtrave, zvogëlon rrezikun e mangësi kalciumi në foshnjave të porsalindura, përcakton strukturën dhe cilësinë e dhëmbëve të fëmijës, ruan strukturën e kockave mëmë

• Tocopherol - E - luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e funksionit të gjëndrave seksuale, formimin e hormoneve femërore, zhvillimi i duhur i fetusit, është një antioxidant;
• filohinon - to - kontrollon sintezën e procesit të koagulimit të mëlçisë.

Nuk është një rregull që ju doni të mbani mend - Organizimi marrë vitamina - yndyrë shpjegueshëm vitamina të hyjnë në trup dhe të grumbulluar në organet, duke formuar në këtë mënyrë aksioneve të tyre. Vitamina që shkrihet në ujë në trup për një kohë të gjatë nuk do të qëndrojë, kështu që ata kanë nevojë për të plotësoj aksioneve çdo ditë, sidomos gjatë shtatzënisë. Përdorimi i zgjatur i vitamina yndyrë shpjegueshëm mund të jetë ndikimi toksik mbi nënën organizmit të ardhmen dhe të fëmijës, kur të aplikoni që shkrihet në ujë vitamina tillë ndodh.


Pick up komplekset multivitamin për të marrë gjatë shtatzënisë duhet të jetë vetëm pas konsultimit me mjekun tuaj, bazuar në analiza, hulumtime, kushtet e përgjithshme dhe nëse tregohet. Vitamina duhet të jenë të arsyeshme dhe të marrin ato duhet të jetë doza qartesisht.