Shkaqet e shtatzënisë të shumta


Ditëlindja në të njëjtën kohë dy ose më shumë fëmijë nuk është e pazakontë në kohën tonë, nga ana tjetër, gjatë viteve, ky trend është në rritje. Lindja e binjakëve dhe triplets nuk shkaktojnë një furtunë e tillë e ndjenjave, si më parë, por në këtë rast, shtatzënia të shumta nuk janë kuptuar plotësisht fenomenin. Cilat janë shkaqet e shtatzënisë të shumta? Shtatzënia Multiple ndodh kur mitra të njëjtën kohë zhvillimin e dy ose më shumë nga fruti. Numri i tyre varet nga të pasurit fëmijë - binjakët, treshet, katërfishtë dhe më shumë. Format bahatoplidnosti ndarë në shtatzëni identike dhe raznoyaytsevыe.


E para është më e zakonshme. Shtatzënia të shumta Odnoyaytsevaya mund të ndodhë nga një vezë dhe një spermës. Binjakët lindur pas një shtatzëni të tillë janë të njëjta, për më tepër, ata janë gjithmonë të njëjta seks dhe kanë të njëjtin kod gjenetik. Por shtatzënia të shumta në një raznoyaytsevom ndodh kur dy dy vezë janë fekonduar nga dy spermës. Si rezultat i këtij konceptimi në mitër dy fetusit në zhvillim që mund të jenë të gjinive të ndryshme dhe kanë kode të ndryshme gjenetike. Por këta fëmijë janë quajtur pas lindjes së binjakëve. Në lidhje me njëri-tjetrin dhe identike binjakët dhe raznoyaytsevыe janë si vëllezër apo motra, si fëmijë të shtatëzanive të ndryshme.


Disa kohë më parë, sipas studiuesve, konceptimin dhe lindjen e binjakëve në shkaqet e, ishte fakti thjesht aksidentale, e cila nuk ndikohet nga trashëgim ose disa faktorëve të brendshëm dhe të jashtëm. Lindja e binjakëve, sipas statistikave, ka një numër mjaft të qëndrueshme - rreth 04% të numrit të përgjithshëm të lindjeve. Me fjalë të tjera, rreth çdo 80 lindje është një lindje binjak. Megjithatë, hulumtimet moderne shkencore të lejuara për të identifikuar disa modele për shtatzëni të shumëfishtë. Në konceptues binjakët ende ndikuar nga faktorë të tillë si trashëgim, raca, mosha e nënës, mjedisit dhe nivelin e hormoneve ekologji. Lidhur me faktorin territorial, më të zakonshme në shtatzëni të shumta afrikanë, përqindja mesatare takon Caucasians dhe aziatikët më të ulët.


Incidenca e shtatzënive të shumta është e lidhur direkt me moshën e nënës. Kapaciteti paktën të krijoj binjakët në gratë 20 vjeç dhe pas 40 vjet, dhe përqindjen më të lartë të grave të moshës 31-39 vjet. Gjithashtu shtatzënisë të shumta është më e zakonshme kur atë e dytë ose të tretë se e para. Gjithashtu, sipas statistikave nga shkaqet e nënat e binjakeve shpesh mbipeshë apo ka filluar shumë vonë për të qenë seksualisht aktive ose të ketë një shumë të seksit. Shumica e grave të bëhen nëna e binjakeve që kanë lindur nga janari në maj dhe më zachavshye muajve të verës. Gjithashtu, shkencëtarët kanë vlerësuar se shtatzëni të shumta kanë tendencë për të përsëritur. Pra, nëse një grua tashmë ka pasur shtatzëni të shumëfishtë, një yyazytsirnist të madhe që në vijim do të mnohoplodnыmy. Dhe në qoftë se familja juaj ka pasur raste të lindjeve të shumta, shanset tuaja në këtë rritje. Mjekësia moderne gjithnjë e më shumë përdorin metodat hormonale të trajtimit të infertilitetit, si dhe përdorimi i shpeshtë i teknikave të mbarësimit artificial, e gjithë kjo çon në një incidencë në rritje të shtatzënive të shumëfishta nga 70 vitet e qepallave të njëzetë. Aplikimi i fekondimit artificial çuar në një rritje të mprehtë në vendet e zhvilluara, raste të shtatzënive të shumëfishta me 50%. E gjithë kjo është rezultat i ndërhyrjes mjekësore.


Me zhvillimin e shtatzënisë të shumta është e lidhur me një rrezik. Binjakët identik se fruta të vetme, të prirur për zhvillimin e defekteve të ndryshme dhe shpesh vdesin në utero se binjakët raznoyaytsevыe. Për më tepër, ata janë më të vogla në madhësi. Shembull Përkeqësimi, në shtatzëni odnoyaytsevoy kontribuojë kequshqyerja, sythe të shpeshta të kurrizit. Shkencëtarët kryer studimi komponimet kardiovaskulare që treguan praninë e keqformime arteriovenoze të pazakontë kryesisht në binjakët identikë. Këto komponime janë të rrezikshme në të cilat ata mund të shkaktojnë transfuzion эmbryonalno-fetal, duke çuar në paaftësi dhe madje edhe fruta vdekjes. Sa më shumë fruta është në barkun e nënës, që qarkullon më shumë gjak, aq më shumë ka hipertension, edemë, rritje të zemrës, mëlçinë dhe veshkat. Kjo mund të çojë në polyhydramnios, në të cilat reduktohet madhësia fruta, ajo fillon të zbehet, dhe rritja e saj ndalesa. E gjithë kjo çon në anemi, dehidratim, të zvogëlojë qarkullimin e gjakut. Në situata të tilla, si fetusi të fillojnë të jenë të ekspozuar ndaj rritin rrezikun e defekteve të zemrës. Great fruta yyazytsirnist kequshqyerja.


Shtatzënisë të shumta mund të çojë në shfaqjen e komplikimeve në nënën gjatë shkaqe të zhvillimit. Tri herë më shpesh se në shtatzëni normale, nëna e binjakëve ka preeclampsia dhe eklampsia. Në shumicën e rasteve, rreth 75% shtatzëni të shumëfishtë është i lejuar përmes prerjeje cezariane. Gjendja sistolik i mitrës shtatzënë zakonisht dobët. Madhe yyazytsirnist dukuri e defektit të tillë si placenta PREVIA. Madhësia e placenta, në prani të disa frutave më shumë se zakonisht, duke rezultuar në një rrezik të gjakderdhje të brendshme dhe sulme të ndryshme. Në shtatzëni të shumëfishtë mitra nënshtrohet fortë shtrihen që sokraschatelnыh keq ndikon në funksionin e saj pas lindjes. Edhe pse është mjaft e shpeshtë në punë normale, lindur binjakë kjo mund të shkaktojë gjakderdhje të rrezikshme.