Diabeti shtatzënë


Shtatzënia - është një nga fazat më të rëndësishme në jetën e një gruaje. Për fat të keq, kjo periudhë është dëmtuar shpesh nga sëmundje të ndryshme, ndër të cilat zhvillohet dhe diabetit. Në vitet e fundit ka pasur rritje të numrit të sëmundjes në gratë shtatzëna apo gratë që planifikojnë shtatzëninë. Për të treguar diabetit gratë shtatzëna në mjekësi nuk është një term "diabet gestational" (GSD).
Tani ne do të përpiqemi për të gjetur përgjigje për pyetjet në lidhje me pse ajo zhvillon dhe nëse ajo ndaloi.


Shkaqet e diabetit gjatë shtatzënisë


Është e njohur se gjatë shtatzënisë në trupin e femrës është një seri e ndryshimeve hormonale. Nga rreth 20 javë të trupit të një gruaje prodhon sasi të rritur të ashtuquajturat hormonet e shtatzënisë. Ato pjesërisht të parandaluar veprimin e insulinës, por pankreasit shëndetshme ju lejon të lehtë të përballen me këtë. Por në qoftë se ajo nuk mund të përballen me këtë ngarkesë, zhvillimin e diabetit gestational. Sigurisht, jo të gjitha femrat pas lindjes së fëmijës ka qenë kjo sëmundje është për shkak të faktit se zhvillimi i saj shkaktuar nga disa faktorë. Vënë re se GSD shpesh zhvillon në gratë që janë mbipeshë. Ndjeshmëria për sëmundje manifestohet në trashëgim. Është e mundur rrezik GSD nëse shtatzënia e mëparshme është tashmë atje ose ishte lindja e foshnjave të mëdha (që peshojnë më shumë se 4 kg). Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet grave të moshës 25 vjet dhe aziatikë, afrikanë dhe spanjollet.

 

Nëse shtatzënia (ose planifikimit) prisutstvueyut disa faktorë të tillë, është e nevojshme që të kthehet në një endokrinolog. Diabeti në këtë rast jep një rrezik jo vetëm për gratë, por për fëmijën, kështu që mund të shkaktojë lindje të parakohshme, apo të ndikojë në shtim në peshë e foshnjës.


Simptomat dhe diagnoza e diabetit gestational

Në vizitën e parë para lindjes çdo grua duhet t'u testuar glukozës në gjak, me asnjë ndryshim në dietë nuk duhet të ndodhë në tri ditët e fundit. Nëse gjaku marrë nga një mënyrë, tregues të tillë si numri i sheqerit në gjak 48-60 mmol / L duhet të shkaktojë shqetësim. Nëse gjaku marrë nga gisht, norma e rrezikshme - 53-69 mg / dl. Në këtë rast, mjeku duhet të emërojë një test të veçantë, e cila shoqëron përdorimin e një gotë me ujë me sheqer. Gjaku është marrë në të njëjtën kohë për gjysmë ore para se të marrë ujë dhe brenda 60 minuta pas kësaj. Duke folur për diagnozën e diabetit gestational duhet në qoftë se niveli i sheqerit në gjak e 7 mmol / l. Kjo diagnozë mbahet 24-28 javë të shtatzënisë. Nëse sëmundja është zbuluar pas javës së 28-të, ajo ndaloi komplikime mund të jetë shumë e vështirë.


Në sfondin e gruas GSD mund të ndjehen të etur për të vini re një humbje të konsiderueshme peshe, kruarje dhe ndjenja të djegjes në zonën gjenitale, ndryshime në oreks, dobësi e përgjithshme, e harlisur dhe urinim të shpeshtë.


Një nga komplikimet është hipohlekemiya GSD, kjo rezulton në një reduktim të fortë të glukozës. Emergjente ndihmë mjekësore është e nevojshme qoftë se ka një marramendje shtatzënë, zi e madhe buke erdhi, e gjithë kjo shoqërohet me dobësi, konfuzion, ethe, dridhje të trupit, djersitje.


Trajtimi i diabetit gestational

Një nga fazat e rëndësishme të aderimit të trajtimit është një dietë të veçantë që përfshin ushqime të 3-kohë, kaloni ngrënies rreptësisht e ndaluar, të lejuara dhe snacks. Dietë e grave shtatzëna me diabet duhet të përbëhet nga ushqime që do të mbushë% karbohidratet trupin e 45, duke përfshirë edhe gjetjen e një vendi drithëra, makarona, perime dhe fruta. Përdorimi i ushqimeve yndyrore duhet të minimizohet, por plotësisht të përjashtuar nga yndyrna dietë nuk duhet të jetë. Përdorimi i lëngut duhet të përfshihen në kufirin prej 15 litra në ditë.


Në mënyrë që të monitorojë nivelin e sheqerit në gjak në dorë gjithmonë duhet të jenë apo të strips provë Glucometer. Në qoftë se mjeku ka urdhëruar terapi insulinë, ju duhet të dëgjoni me kujdes të gjitha rekomandimet e tij dhe të ndjekin ato saktësisht. Mjeku pjesë duhet të tregoni pacientin në lidhje me çfarë lloje të insulinës janë kur dhe si për të kryer injeksion, të cilat mund të jenë pasojat në qoftë se ju nuk filloni trajtim GSD. Në forma të buta të sëmundjes tregon ilaç bimor, i cili përfshin përdorimin e infuzion i lë të boronicë.


Në 50% të rasteve të ofrimit GSD ndodh nëpërmjet seksion cezariane. Megjithatë, në çdo rast individualisht mjek konsideron mundësinë e lindjes natyrore dhe treguesve për kirurgji.


A është e mundur për të parandaluar zhvillimin e diabetit gestational?

Po, mundeni. Kjo luan një planifikim të rëndësishëm rolin e shtatzënisë, i cili synon korrigjimin e faktorëve të mundshëm të rrezikut. Në faktorët e rrezikut që kemi thënë, këtu vijnë gratë që janë të trashë. Lufta me këtë faktor mund të reduktojnë ndjeshëm rrezikun e komplikimeve të mëtejshme, veçanërisht për GSD. Dhe zbulimin e hershëm të sëmundjes do të fillojnë trajtimin e hershëm që do të parandaluar lloje të ndryshme të komplikimeve. Trajtimi dhe diagnoza e GSD sjelljes endokrinolog dhe obstetër.


 
R3r3r3109.